Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Патладжанено ветрило

От Боряна Иванова Боряна Иванова
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

за 2 порции:

2 бр. средно големи към дребни патладжани,
2 бр. средно големи домата,
2 скилидки чесън,
150 – 200 г сирене (с овче сирене ястието е особено сполучливо),
олио (или зехтин) за намазване на тавата и поръсване,
пресен босилек,
черен пипер,
сол – на вкус

Патладжаните се измиват и се нарязват на филии (от „дупето“ към опашката, като тя се оставя, за да държи „ветрилото“). Така получените „филии“ се осоляват и патладжаните се оставят да починат, докато приготвим останалите продукти.
Скилидките чесън се счукват с малко сол, доматите се измиват, почистват се и се нарязват на тънки шайби. На плочки се нарязва и сиренето.

Патладжаните се измиват повторно в студена вода и „филиите“ се натриват отвътре със счукания чесън. Между всяка филия се пъха шайба домат и плочка сирене. Поръсва се със ситно скълцан пресен босилек, поставя се в намазнена тава и се полива с малко мазнина.

Вода не се налива в тавата. Покрива се с алуминиево фолио и се пече за около 30 мин. на средно силна, предварително загрята фурна.

Ястието е особено вкусно както топло, така и охладено. Чаша бяло вино или розе ще му „акомпанира“ особено сполучливо!

Добър апетит!

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер домати краве сирене патладжан босилек

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче