за 2 порции:
2 бр. средно големи към дребни патладжани,
2 бр. средно големи домата,
2 скилидки чесън,
150 – 200 г сирене (с овче сирене ястието е особено сполучливо),
олио (или зехтин) за намазване на тавата и поръсване,
пресен босилек,
черен пипер,
сол – на вкус
Патладжаните се измиват и се нарязват на филии (от „дупето“ към опашката, като тя се оставя, за да държи „ветрилото“). Така получените „филии“ се осоляват и патладжаните се оставят да починат, докато приготвим останалите продукти.
Скилидките чесън се счукват с малко сол, доматите се измиват, почистват се и се нарязват на тънки шайби. На плочки се нарязва и сиренето.
Патладжаните се измиват повторно в студена вода и „филиите“ се натриват отвътре със счукания чесън. Между всяка филия се пъха шайба домат и плочка сирене. Поръсва се със ситно скълцан пресен босилек, поставя се в намазнена тава и се полива с малко мазнина.
Вода не се налива в тавата. Покрива се с алуминиево фолио и се пече за около 30 мин. на средно силна, предварително загрята фурна.
Ястието е особено вкусно както топло, така и охладено. Чаша бяло вино или розе ще му „акомпанира“ особено сполучливо!
Добър апетит!
за 2 порции:
2 бр. средно големи към дребни патладжани,
2 бр. средно големи домата,
2 скилидки чесън,
150 – 200 г сирене (с овче сирене ястието е особено сполучливо),
олио (или зехтин) за намазване на тавата и поръсване,
пресен босилек,
черен пипер,
сол – на вкус
Патладжаните се измиват и се нарязват на филии (от „дупето“ към опашката, като тя се оставя, за да държи „ветрилото“). Така получените „филии“ се осоляват и патладжаните се оставят да починат, докато приготвим останалите продукти.
Скилидките чесън се счукват с малко сол, доматите се измиват, почистват се и се нарязват на тънки шайби. На плочки се нарязва и сиренето.
Патладжаните се измиват повторно в студена вода и „филиите“ се натриват отвътре със счукания чесън. Между всяка филия се пъха шайба домат и плочка сирене. Поръсва се със ситно скълцан пресен босилек, поставя се в намазнена тава и се полива с малко мазнина.
Вода не се налива в тавата. Покрива се с алуминиево фолио и се пече за около 30 мин. на средно силна, предварително загрята фурна.
Ястието е особено вкусно както топло, така и охладено. Чаша бяло вино или розе ще му „акомпанира“ особено сполучливо!
Добър апетит!
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност