Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Коледен конфитюр

Ароматно и уютно

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
45’ Време за готвене
6 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 400 г ябълки
  • 250 мл портокалов сок
  • 250 мл сок от мандарини
  • 2 портокала
  • 50 мл лимонов сок
  • 350 г кафява захар
  • 1 кг бяла захар
  • 1/2 ч.л. канела на прах
  • 1/2 ч.л. смлян анасон

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете ябълките на четвъртини и ги почистете от дръжките и семената.
  2. Сварете ги в 750 мл вода за 30 мин. на слаб огън, докато омекнат.
  3. Сложете цедка върху дълбока купа и отцедете ябълките. Не изхвърляйте течността.
  4. Леко притиснете всяко парче с опакото на една супена лъжица, за да отцедите още малко вода от тях.
  5. Оставете ги така за 2 часа.
  6. След това прецедете отново течността през гевгир, покрит с тензух или тънко парцалче. Целта е в сока да няма никакви твърди частици. Оставете го в хладилник за една нощ.
  7. На следващия ден налейте половин литър от сока в една тенджера.
  8. Изцедете сока от портокала и мандарините.
  9. Нарежете двата останали портокала на тънки резени. Загрейте един тиган с 200 мл вода и добавете кафявата захар. Сложете резените вътре и оставете всичко да покъкри на слаб огън, докато плодовете станат почти прозрачни.
  10. Добавете сока от мандарини и портокал към тенджерата с ябълков сос, заедно с лимоновия сок, канелата, анасона и 1 кг захар.
  11. Оставете всичко да заври, разбърквайте често и след 10 мин. махнете съда от котлона.
  12. Разпределете мармалада в буркани, добавете към всеки по малко от портокаловите резени, затворете с капачките и приберете в хладилника.

Дайте оценка:

Тагове: ябълки портокал мандарина бяла захар кафява захар канела лимонов сок анасон

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче