Необходими продукти:
- 400 г ябълки
- 250 мл портокалов сок
- 250 мл сок от мандарини
- 2 портокала
- 50 мл лимонов сок
- 350 г кафява захар
- 1 кг бяла захар
- 1/2 ч.л. канела на прах
- 1/2 ч.л. смлян анасон
Начин на приготвяне:
- Нарежете ябълките на четвъртини и ги почистете от дръжките и семената.
- Сварете ги в 750 мл вода за 30 мин. на слаб огън, докато омекнат.
- Сложете цедка върху дълбока купа и отцедете ябълките. Не изхвърляйте течността.
- Леко притиснете всяко парче с опакото на една супена лъжица, за да отцедите още малко вода от тях.
- Оставете ги така за 2 часа.
- След това прецедете отново течността през гевгир, покрит с тензух или тънко парцалче. Целта е в сока да няма никакви твърди частици. Оставете го в хладилник за една нощ.
- На следващия ден налейте половин литър от сока в една тенджера.
- Изцедете сока от портокала и мандарините.
- Нарежете двата останали портокала на тънки резени. Загрейте един тиган с 200 мл вода и добавете кафявата захар. Сложете резените вътре и оставете всичко да покъкри на слаб огън, докато плодовете станат почти прозрачни.
- Добавете сока от мандарини и портокал към тенджерата с ябълков сос, заедно с лимоновия сок, канелата, анасона и 1 кг захар.
- Оставете всичко да заври, разбърквайте често и след 10 мин. махнете съда от котлона.
- Разпределете мармалада в буркани, добавете към всеки по малко от портокаловите резени, затворете с капачките и приберете в хладилника.