Необходими продукти:
- 500 г морска риба
- Сокът от 2 бр. лайм
- Настърганата кора от 2 бр. лайм
- 1 с.л. къри
- Сол и черен пипер на вкус
- 400 г кокосово мляко
- 400 г вода
- 2 глави кромид лук
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.л. джинджифил
- 1 с.л. олио
- 1 с.л. доматено пюре
- 1 ч.л. кардамон
- 1 ч.л. кимион
- 1 с.л. кафява захар
- 400 г домати от консерва
- Листа от кориандър, за украса
Начин на приготвяне:
- Филетирайте рибата и я нарежете на малки парченца в подходяща купа.
- Прибавете настърганата кора и сока от два лайма, кърито, солта, черния пипер, джинджифила и покрийте купата със стреч фолио. Оставете месото да се маринова в хладилник за 30 мин.
- Сварете ориза на умерен огън в малка касерола, като добавите кокосовото мляко. Ако е необходимо, добавете още малко водичка.
- Загрейте тиган на средната степен на котлона, изсипете олиото, наситнените чесън и кромид лук и ги сотирайте за 2-3 минути, след което добавете и доматеното пюре. Разбъркайте.
- Време е за кардамона, кимиона, захарта, доматите от консерва и повторно разбъркване.
- Добавете рибните парченца и оставете всички продукти да покъкрят за около десетина минути.
- Изсипете още малко от кокосовото мляко и бъркайте сместа за още 5 мин.
- Сервирайте ястието в голяма плоска чиния, като половината от нея трябва да е заета от ориза, а другата половина - от ястието от тигана. Поръсете с пресния кориандър.