Необходими продукти:
- 500 г бял или пълнозърнест хляб
- 500 г микс от сушени плодове
- 85 г кора от лимон и портокал
- 1 и ½ с.л. микс от подправка за сладкиши
- 600 мл прясно мляко
- 2 големи яйца, разбити
- 140 г захар мусковадо
- 100 г масло, разтопено
- 2 с.л. кафява захар
Начин на приготвяне:
- Накъсайте хляба в купа и добавете сушените плодове, корите и подправката за сладкиши. Сипете вътре прясното мляко, след което разбъркайте или намачкайте с пръсти, за да се размеси добре.
- Добавете яйцата и захарта мусковадо, отново разбъркайте и оставете настрана за 15 мин. Така хлябът ще попие всички течни съставки.
- Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете квадратна тава с диаметър 20 см с масло. Не използвайте такава с падащо дъно.
- Разбъркайте разтопеното масло в сместа за пудинга, разпределете в тавата и поръсете с кафявата захар.
- Печете сладкиша за час и половина, докато стегне и придобие златиста коричка. Ако започне да покафенява твърде бързо, покрийте с алуминиево фолио.
- Нарежете сладкиша на квадратни парчета, след като се охлади леко. Може да го поднесете поръсен с орехи и гарниран с любимото ви сладко или с лъжица мед.