Необходими продукти:
- 250 г твърдо тофу
- 150 мл неподсладено соево мляко
- 2 ч.л. мисо паста
- 2 ч.л. екстракт от мая (ще я откриете в здравословните магазини)
- 1 ч.л. сушен естрагон
- 1 ч.л. изсушен градински чай
- 1 ч.л. сушена мащерка
- 1 ч.л. лук на прах
- 2 ч.л. чесън на прах
- 160 г пшеничен глутен (ще го откриете в здравословните магазини)
- 40 г грахов протеин или друг веган протеин на прах
- 1,5 л зеленчуков бульон
- 1 глава лук, нарязана на едро
- 3 скилидки чесън
- Шепа магданоз
- 300 г брашно от нахут
- 350 г обикновено брашно
- слънчогледово олио за пържене
За панировката:
- 2 ч.л. сушена мащерка
- 2 ч.л. сух босилек
- 2 ч.л. сушен риган
- 2 ч.л. смлян джинджифил
- 3 ч. л. черен пипер
- 3 ч. л. бял пипер
- 3 с.л. горчица на прах
- 3 ч.л.червен пипер
- 3 ч.л. градински чай
- 4 с.л. чесън на прах
- 1 ч. л. кафява захар
- 200 г панко галета или обикновена
Начин на приготвяне:
- Първо започнете с направата на фалшивото месо. Разбъркайте тофуто, соевото мляко, мисото, екстракта от дрожди, естрагона, градинския чай, мащерката, лука на прах, чесъна на прах, 1 чаена лъжичка сол и ½ чаена лъжичка бял пипер в кухненски робот до гладкост.
- Поставете готовата смес в купа и добавете пшеничния глутен и граховия протеин. Разбъркайте, за да оформите тесто. Омесете го наистина добре с разтягащи го в посока от вас движения за 10-15 минути. Ще разберете, че е готово, когато усетите, че консистенцията му е еластична.
- Изсипете зеленчуковия бульон в тенджера с лука, чесъна и стръковете магданоз. Оставете да заври.
- Натиснете сместа за фалшивото тесто и я направете с дебелина около 1 см, след което го нарежете на парчета с големината на пилешки хапки.
- Пуснете "месото" в бульона и оставете да къкри за 30 минути под капак и когато е готово, оставете го да изстине в бульона. В идеалния случай направете това предния ден и охладете в хладилника.
- Смесете съставките за панировката в купа. Поставете брашното от нахут в друга и обикновеното брашно - в трета.
- Сложете достатъчно вода в нахутеното брашното, докато получите текстура, подобна на разбито яйце.
- Потопете парчетата фалшиво месо в обикновеното брашно, отупайте излишното, след това в сместа от нахутеното брашно и накрая в подправките.
- В голям тиган или фритюрник загрейте олиото до 180 градуса. Внимателно сложете парчетата "месо" и гответе около 6 минути, докато станат златистокафяви и хрупкави.
- Прехвърлете върху домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина и поръсете с малко сол.
- Сервирайте фалшивото панирано пиле както бихте направили и с истинското - с гарнитура от салата, пържени картофики или като мезе за пред телевизора.