Необходими продукти:
- 1 морков
- Резени корен от целина
- 2 глави червен лук
- 1 стрък праз лук
- 400 г фасул
- Зехтин
- Сол
- Черен пипер
- Пушен червен пипер
- 1 с.л. доматено пюре
- 100 г домати от консерва
- Риган
- Канела
- Джоджен
- Девисил
- Мащерка
- Чубрица
- 2 скилидки чесън, наситнени
- 1 с.л. свинска мас
- Магданоз
- Копър
- Свински пръжки
- Кухненски чопър
Начин на приготвяне:
- 1 морков, няколко резена корен от целина и разполовена глава червен лук се прегарят на силно нагорещен тиган, така че да хванат коричка от всички страни.
- Бобът се сварява в тенджерата и му се сменя водата.
- Нарязват се на едро 1 стрък праз и 1 глава червен лук.
- Смилат се в кухненски чопър с малко сол, черен пипер и 2 с.л. зехтин.
- Сместа се запържва в 1 с.л. зехтин на нагорещен тиган и се добавят риган, черен пипер, 1 щипка канела, джоджен, девисил, мащерка и чубрица на око. Наситняват се и 2 скилидки чесън. Всичко се разбърква и се запържва за 5 мин. Добавят се доматеното пюре, пушеният червен пипер, сосът се разбърква и се сипват доматите от консерва. След 3 мин. тиганът се маха от огъня.
- В тенджера под налягане се поставят бобът, прегорените зеленчуци, сосът от тигана, 1 с.л. свинска мас, наситнените магданоз и копър. Долива се вода според инструкциите на тенджерата. Ястието се вари под налягане за 60 мин.
- Сервира се с прясно приготвени свински пръжки и листа от целина или магданоз. Да ви е сладко!