телешки или свински джолани - окло 2 кг
картофи - 1,5 кг едро нарязани или цели
кромид лук - 3-4 цели глави
моркови - 5-6 бр. средни по големина
чесън - 1 цяла глава, необелена
червено вино - 300 мл
олио - 150 мл
доматен сос - 300 мл, разбъркан с 1 с.л червен пипер
дафинов лист - 2-3 листа
черен пипер на зърна, бахар, сол
На дъното се изсипва доматения сос. И започва реденето на пластове. В средата се слагат джоланите, предварително посолени и увкусени с подправки (аз ползвам подправка за барбекю). Прибавят се целите картофи, главите кромид лук, чесъна, целите моркови и между тях подправките. Това е. Аз, както е традицията при мен, слагам във фурната в петък вечерта. Моята роля свършва тук. Оставям яденето на разположение на фурната, да се пече на слаба фурна, под 100 градуса цяла нощ. Вкусните гозби се готвят бавно и продължително. А най - голямата наслада настава в събота на обяд. Препечени картофи с почти карамелизирани лук и моркови, месо, което пада от кокала, чесън като локум и вкусен сос! Може да използвате и обезкостени джолани, но автентичната рецепта е с джолани с кокал! Това е гозба поне за 5 - 6 човека наведнъж. Написах примерни грамажи за тези, които не могат да готвят "на око". Ако остане място в съда, обелете още няколко картофа...
телешки или свински джолани - окло 2 кг
картофи - 1,5 кг едро нарязани или цели
кромид лук - 3-4 цели глави
моркови - 5-6 бр. средни по големина
чесън - 1 цяла глава, необелена
червено вино - 300 мл
олио - 150 мл
доматен сос - 300 мл, разбъркан с 1 с.л червен пипер
дафинов лист - 2-3 листа
черен пипер на зърна, бахар, сол
На дъното се изсипва доматения сос. И започва реденето на пластове. В средата се слагат джоланите, предварително посолени и увкусени с подправки (аз ползвам подправка за барбекю). Прибавят се целите картофи, главите кромид лук, чесъна, целите моркови и между тях подправките. Това е. Аз, както е традицията при мен, слагам във фурната в петък вечерта. Моята роля свършва тук. Оставям яденето на разположение на фурната, да се пече на слаба фурна, под 100 градуса цяла нощ. Вкусните гозби се готвят бавно и продължително. А най - голямата наслада настава в събота на обяд. Препечени картофи с почти карамелизирани лук и моркови, месо, което пада от кокала, чесън като локум и вкусен сос! Може да използвате и обезкостени джолани, но автентичната рецепта е с джолани с кокал! Това е гозба поне за 5 - 6 човека наведнъж. Написах примерни грамажи за тези, които не могат да готвят "на око". Ако остане място в съда, обелете още няколко картофа...
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност