Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да готвим зеле

И какво трябва да направим с него преди да го превърнем във вкусно ястие


Зелето се намира в изобилие от различни сортове и е част от голямото семейство на кръстоцветните зеленчуци, към които спадат карфиолът, броколито и кейлът.

Едни от най-достъпните сортове са: червеното, бялото, савкойското и пролетните видове зеле.

  • Червено зеле: Неговите листа са с пурпурен цвят, твърди на допир и разположени плътно едно към друго.
  • Бяло зеле: Като структура е много подобно на червеното, но е бяло на цвят и с по-сладък вкус.
  • Савойско зеле: Ще го познаете по набръчканите листа и преливащите нюанси зелено.
  • Пролетно зеле: Неговите листа са значително по-крехки и имат въздух по между си.

Всички видове зеле имат изключително разнообразни приложения. Различните сортове са подходящи за салати, както и за печени, пържени и задушени ястия.

Как да подготвите зелето за готвене

Ако ще готвите за малко хора, избягвайте предварително да режете или отделяте листата на зелето, тъй като така ще развалят качеството си по-бързо. Откъснете колкото са ви нужни, като първо махнете и изхвърлите най-външните. Обикновено те са жилави и с лош вънпшен вид. Останалата част от зелката приберете в найлонова торба в хладилника.

Кочанът е другото нещо от зелето, което е добре да махнете, ако ще готвите цялата глава. Той е доста твърд и може да остане суров при термична обработка или да е труден за дъвчене в салата.

При вариант, при който ще трябва да нахраните повече хора, разрежете зелката наполовина или на четвъртинки върху дъска за рязане. Внимавайте, тъй като е лесно да се порежете. Почистете отново кочана и външните листа.

Готвене на пара

Най-добрите сортове за целта са савойското зеле и пролетните видове. Нарежете зелечука на ивици и го задушете за 5 мин., докато омекне.

Варене или бланширане

Тук всички сортове зеле са подходящи. Сложете цели листа или нарязано зеле в тенджера с вода, сложете я на котлона и я оставете да заври, след което гответе 3-5 мин. За да бланширате зелето, намалете минутите на 3. Прехвърлете в студена вода, за да спрете процеса на готвене.

Пържене

За тази цел отново са подходящи всички сортове зеле.

Нарежете на ивици половин зелка, като отстраните кочана. Загрейте 2 с.л. растително олио в уок тиган, добавете зелето и две накълцани скилидки чесън, ако искате. Запържете, докато зелето започне да омеква, след което добавете 75 мл вода или зеленчуков бульон. Покрийте с капак и гответе още 3 мин.

Задушаване

За целта си набавете червено или бяло зеле. Този начин ще ви улесни за приготвянето на лесни гарнитури или вкусни вегетариански ястия. Ще са ви необходими още няколко продукта, които да изкачат ястието на друго ниво.

Накрая може и да го запечете във фурната, а ако добавите и някакво месце, съвсем няма да сбъркате. Ето нашето предложение за вас:

Дайте оценка:

Тагове: зеле

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче