Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Зимна телешка супа

Много витамини, свежест и ароматна топлина

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
10’ Подготовка
45’ Време за готвене
6 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 200 г телешки джолан
  • 150 г кисело зеле, наситнено
  • Зехтин
  • Сол
  • Черен и червен пипер
  • Мащерка
  • 1 стрък праз
  • Пресен копър и магданоз
  • Моркови
  • Корен от целина
  • 2 скилидки чесън
  • Дафинов лист
  • Доматено пюре
  • Домати от консерва
  • 1 глава червен лук
  • Краве масло
  • Кисело мляко
  • 1 жълтък
  • Лимонов сок

Снимка: Юлиян Илиев

Начин на приготвяне:

  1. Месото се нарязва на парчета с дебелина от около 1.5 см, промазва се със зехтин от всички страни и му се ръсят мащерка, сол и черен пипер.

    Снимка: Юлиян Илиев

  2. Всяко парче се запържва в нагорещен тиган без мазнина за по 3 мин. на страна и се отделя в чиния.

    Снимка: Юлиян Илиев

  3. В същия тиган пак без мазнина се поставят резени морков и корен от целина, за да прегорят от всяка страна.

    Снимка: Юлиян Илиев

  4. На дъното на тенджерата, в която ще се вари супата, се поставят телешките парчета, прегорените зеленчуци, 2 скилидки чесън, една глава лук на едро, шепа сол и няколко дафинови листа. Налива се вода, да ги покрие, и месото се сварява до омекване.

    Снимка: Юлиян Илиев

  5. В нагорещен тиган се запържва празът заедно с 1 с.л. зехтин. Посолява се и му се добавя доматеното пюре.

    Снимка: Юлиян Илиев

  6. След разбъркване се изсипват доматите от консерва, малко от бульона, в който е варено телешкото, и всичко се овкусява с мащерка и черен пипер. Сместа се оставя на бавен огън да се сгъсти.

    Снимка: Юлиян Илиев

  7. Месото се вади от тенджерата, а бульонът се прецежда и се връща в съда на умерен огън.
  8. Когато заври, в него се добавя наситненото кисело зеле и всичко се оставя да къкри, докато самото зеле омекне.

    Снимка: Юлиян Илиев

  9. Телешкото се раздърпва с вилица и се слага в супата заедно с доматения сос от тигана.

    Снимка: Юлиян Илиев

  10. Ястието ври още 15 мин. и му се прави топла застройка от масло, кисело мляко, лимонов сок и жълтък. Накрая се слагат наситнените копър и магданоз.

    Снимка: Юлиян Илиев

    Снимка: Юлиян Илиев

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън сол черен пипер червен пипер кисело зеле мащерка дафинов лист червен лук домати моркови магданоз копър целина телешко яйца кисело мляко лимонов сок доматено пюре

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче