Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Зимна телешка супа

Много витамини, свежест и ароматна топлина

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
10’ Подготовка
45’ Време за готвене
6 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 200 г телешки джолан
  • 150 г кисело зеле, наситнено
  • Зехтин
  • Сол
  • Черен и червен пипер
  • Мащерка
  • 1 стрък праз
  • Пресен копър и магданоз
  • Моркови
  • Корен от целина
  • 2 скилидки чесън
  • Дафинов лист
  • Доматено пюре
  • Домати от консерва
  • 1 глава червен лук
  • Краве масло
  • Кисело мляко
  • 1 жълтък
  • Лимонов сок

Снимка: Юлиян Илиев

Начин на приготвяне:

  1. Месото се нарязва на парчета с дебелина от около 1.5 см, промазва се със зехтин от всички страни и му се ръсят мащерка, сол и черен пипер.

    Снимка: Юлиян Илиев

  2. Всяко парче се запържва в нагорещен тиган без мазнина за по 3 мин. на страна и се отделя в чиния.

    Снимка: Юлиян Илиев

  3. В същия тиган пак без мазнина се поставят резени морков и корен от целина, за да прегорят от всяка страна.

    Снимка: Юлиян Илиев

  4. На дъното на тенджерата, в която ще се вари супата, се поставят телешките парчета, прегорените зеленчуци, 2 скилидки чесън, една глава лук на едро, шепа сол и няколко дафинови листа. Налива се вода, да ги покрие, и месото се сварява до омекване.

    Снимка: Юлиян Илиев

  5. В нагорещен тиган се запържва празът заедно с 1 с.л. зехтин. Посолява се и му се добавя доматеното пюре.

    Снимка: Юлиян Илиев

  6. След разбъркване се изсипват доматите от консерва, малко от бульона, в който е варено телешкото, и всичко се овкусява с мащерка и черен пипер. Сместа се оставя на бавен огън да се сгъсти.

    Снимка: Юлиян Илиев

  7. Месото се вади от тенджерата, а бульонът се прецежда и се връща в съда на умерен огън.
  8. Когато заври, в него се добавя наситненото кисело зеле и всичко се оставя да къкри, докато самото зеле омекне.

    Снимка: Юлиян Илиев

  9. Телешкото се раздърпва с вилица и се слага в супата заедно с доматения сос от тигана.

    Снимка: Юлиян Илиев

  10. Ястието ври още 15 мин. и му се прави топла застройка от масло, кисело мляко, лимонов сок и жълтък. Накрая се слагат наситнените копър и магданоз.

    Снимка: Юлиян Илиев

    Снимка: Юлиян Илиев

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън сол черен пипер червен пипер кисело зеле мащерка дафинов лист червен лук домати моркови магданоз копър целина телешко яйца кисело мляко лимонов сок доматено пюре