Необходими продукти:
- 200 г тиква, обелена и нарязана на кубчета
- 250 г ряпа, обелена и нарязана на кубчета
- 1 и ½ ч.л. зехтин
- 2 стръка праз, нарязани на тънко
- 2 скилидки чесън, смачкани
- 2 с.л. балсамов оцет
- 1 с.л. каперси
- 2 с.л. черни маслини, нарязани
- 2 ч.л. стафиди
- ½ от 400 г консерва с домати
- Малка шепа листа от босилек
- Препечен хляб
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Сложете тиквата и ряпата в тава заедно с половината от зехтина и подправките. Печете за 20-25 мин., докато омекнат и се запекат.
- Загрейте останалия зехтин в голяма тенджера на среден огън. Запържете праза за няколко минути, като го подправите със сол и черен пипер.
- Добавете тиквата, ряпата, чесъна и оцета и гответе за около 2 мин.
- Сложете каперсите, маслините, стафидите и доматите. Добавете 200 мл вода и оставете яденето да къкри за 15-20 мин., покрито с капак, но не плътно. Зеленчуците трябва да омекнат.
- Накрая прибавете по-голямата част от босилека, разбъркайте за последно и поднесете с поръсени отгоре листенца от останалия босилек и препечен хляб.
ИЗБРАНО