Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Зимна капоната

Една по-различна версия на класическата италианска рецепта

15’ Подготовка
45’ Време за готвене
2 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 200 г тиква, обелена и нарязана на кубчета
  • 250 г ряпа, обелена и нарязана на кубчета
  • 1 и ½ ч.л. зехтин
  • 2 стръка праз, нарязани на тънко
  • 2 скилидки чесън, смачкани
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • 1 с.л. каперси
  • 2 с.л. черни маслини, нарязани
  • 2 ч.л. стафиди
  • ½ от 400 г консерва с домати
  • Малка шепа листа от босилек
  • Препечен хляб

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200 градуса.
  2. Сложете тиквата и ряпата в тава заедно с половината от зехтина и подправките. Печете за 20-25 мин., докато омекнат и се запекат.
  3. Загрейте останалия зехтин в голяма тенджера на среден огън. Запържете праза за няколко минути, като го подправите със сол и черен пипер.
  4. Добавете тиквата, ряпата, чесъна и оцета и гответе за около 2 мин.
  5. Сложете каперсите, маслините, стафидите и доматите. Добавете 200 мл вода и оставете яденето да къкри за 15-20 мин., покрито с капак, но не плътно. Зеленчуците трябва да омекнат.
  6. Накрая прибавете по-голямата част от босилека, разбъркайте за последно и поднесете с поръсени отгоре листенца от останалия босилек и препечен хляб.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън домати праз стафиди тиква маслини балсамов оцет каперси ряпа

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче