Необходими продукти:
- 1 с.л. олио
- 1 голяма глава лук, накълцана
- 2 моркова, нарязани
- 2 стръка целина, нарязани
- 50 г леща, сурова
- 1 и ½ зеленчуков бульон
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 с.л. прясна мащерка, нарязана на ситно
- 1 стрък праз, нарязан на тънки резени
- 175 г карфиол, начупен на малки розички
- 1 тиквичка, нарязана
- 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
- ½ глава савойско зеле, почистено от кочана и външните листа и нарязано
- 1 с.л. босилек, нарязан на ситно
Начин на приготвяне:
- Загрейте олиото в голяма тенджера. Сложете лука, морковите и целината и ги запържете за 10 мин., като разбърквате от време на време. Прибавете лещата, разбъркайте отново и я оставете за около 1 мин.
- Налейте горещия бульон, добавете доматеното пюре и мащерката и разбъркайте пак добре. Сложете праза, карфиола, тиквичката и чесъна. Нека течността заври, а когато това стане, намалете котлона, покрийте тенджерата с капак и оставете да къкри 15 мин.
- Накрая добавете зелето и босилека. Гответе още 5 мин., докато омекне. Подправете с черен пипер и поднесете супата топла.
ИЗБРАНО