170 г брашно
170 г захар
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. какао
щипка сол
1 яйце
180 мл прясно мляко (смесено с 1/2 ч.л. ябълков оцет)
120 мл олио
1/2 ч.л. ябълков оцет
1/2 ч.л. ванилова есенция
За украсата:
различни цветове захарен фондан
Фурната се загрява на 180 градуса. Брашното, захарта, какаото, содата и солта се смесват в купа и разбъркват добре. В малък съд се смесват прясното мляко и 1/2 чаена лъжица оцет и се оставят да си взаимодействат около 5-10 минути. В друга купа яйцето се разбива с телена бъркалка, добавят се олиото, млякото, ванилията и оцета. Сухите и мокрите съставки се смесват и се разбъркват до получаването на хомогенна, сравнително рядка смес.
Тавичката за мъфини се покрива с хартиени кошнички и сместа се разпределя по равно между тях. Пълнят се около 3/4 от обема, като се има предвид, че мъфините се надуват доста при печенето. Пекат се около 20 минути, като се проверяват за готовност с дървено шишче/клечка - поставено в средата, то трябва да излезе сухо. Когато мъфините са готови, се оставят за 10-ина минути в тавата, след което се прехвърлят върху метална скара до пълното им охлаждане.
Оцетът фигурира на две места като общото му количество е 1 чаена лъжица. Половината от нея се смесва с прясното мляко и се оставя да си взаимодействат, а останалата половина се смесва заедно с всички останали съставки. Украсата се прави със захарен фондан, като се изрязват кръгчета с чаша от зеления цвят - за основа на полянките, които се залепват с малко вода върху всяко изстинало кексче. Цветчетата се изрязват с резци в различни форми и цветове. Най-забавно е, когато децата се включат в моделирането на пиленца, зайчета и други фигурки, тъй като тестото е като пластелин.
Рецептата е адаптирана от Sunshine's Кitchen.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност