Необходими продукти:
- 2 големи глави лук (330гр), разполовени и нарязани
- 1 супена лъжица зехтин
- 2 супени лъжици зеленчуков бульон на прах
- 2 дафинови листа
- 2 супени лъжици балсамов оцет
- 2 скилидки чесън, настъргани на ситно
- 1 ч.л. сух риган
- 1 ч.л. канела на прах
- 250 г паста пене
- 400 г консерва нарязани домати
- 4 супени лъжици доматено пюре
- 2 х 400 г консерви леща
- Салата от домати, лук и копър и маслини, овкусена с лимон, за гарнитура
За бешамела:
- 500 мл прясно мляко
- 50 г пълнозърнесто брашно
- 1 яйце, с отделени белтък и жълтък
- 40 г сирене, натрошено
- ½ ч.л. риган
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 190 градуса. Сложете лука и олиото в голяма тенджера с бульона, дафиновите листа, оцета, чесъна, ригана и канелата. Добавете чаша вода (около 250 мл), след това покрийте и оставете да къкри за 10 минути, докато лукът омекне.
- Махнете капака и гответе още 10 минути, като разбърквате често. Водата трябва да се изпари.
- Междувременно сварете макароните в голям тенджера с вряща вода, като следвате инструкциите на опаковката, или за 10 минути, докато станат ал денте. Отцедете и оставете настрана.
- Сложете доматите, доматеното пюре и лещата, заедно с течността им, при лука. Разбъркайте добре, след това покрийте и оставете да къкри за 5 минути. Отстранете дафиновите листа.
- За да направите бешамела, изсипете млякото и 200 мл вода в тиган с брашното, разбийте добре, за да спрете да се образуват бучки и продължете да бъркате, докато се сгъсти, около 8-10 минути.
- Разбъркайте яйчния белтък в макароните и с лъжица залейте дъното на тава за печене. Отгоре намажете със сместа от леща.
- Разбъркайте яйчния жълтък в сос, след това сложете лъжица от него върху лещата, разпръснете отгоре сиренето и ригана, след това изпечете във фурната за 40 минути, докато шупне.
- Сервирайте със салатата.
* Ще може да съхранявате ястието в хладилника до два дни.