Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Вегетарианско пастицио

Питателно и засищащо

25’ Подготовка
75’ Време за готвене
4 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 2 големи глави лук (330гр), разполовени и нарязани
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 2 супени лъжици зеленчуков бульон на прах
  • 2 дафинови листа
  • 2 супени лъжици балсамов оцет
  • 2 скилидки чесън, настъргани на ситно
  • 1 ч.л. сух риган
  • 1 ч.л. канела на прах
  • 250 г паста пене
  • 400 г консерва нарязани домати
  • 4 супени лъжици доматено пюре
  • 2 х 400 г консерви леща
  • Салата от домати, лук и копър и маслини, овкусена с лимон, за гарнитура

За бешамела:

  • 500 мл прясно мляко
  • 50 г пълнозърнесто брашно
  • 1 яйце, с отделени белтък и жълтък
  • 40 г сирене, натрошено
  • ½ ч.л. риган

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 190 градуса. Сложете лука и олиото в голяма тенджера с бульона, дафиновите листа, оцета, чесъна, ригана и канелата. Добавете чаша вода (около 250 мл), след това покрийте и оставете да къкри за 10 минути, докато лукът омекне.
  2. Махнете капака и гответе още 10 минути, като разбърквате често. Водата трябва да се изпари.
  3. Междувременно сварете макароните в голям тенджера с вряща вода, като следвате инструкциите на опаковката, или за 10 минути, докато станат ал денте. Отцедете и оставете настрана.
  4. Сложете доматите, доматеното пюре и лещата, заедно с течността им, при лука. Разбъркайте добре, след това покрийте и оставете да къкри за 5 минути. Отстранете дафиновите листа.
  5. За да направите бешамела, изсипете млякото и 200 мл вода в тиган с брашното, разбийте добре, за да спрете да се образуват бучки и продължете да бъркате, докато се сгъсти, около 8-10 минути.
  6. Разбъркайте яйчния белтък в макароните и с лъжица залейте дъното на тава за печене. Отгоре намажете със сместа от леща.
  7. Разбъркайте яйчния жълтък в сос, след това сложете лъжица от него върху лещата, разпръснете отгоре сиренето и ригана, след това изпечете във фурната за 40 минути, докато шупне.
  8. Сервирайте със салатата.

* Ще може да съхранявате ястието в хладилника до два дни.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън дафинов лист лук домати пресен копър бульон риган лимон канела паста доматено пюре маслини балсамов оцет леща

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче