Необходими продукти:
За шоколадовите блатове:
- 200 г брашно
- 50 г какао на прах
- 1 ½ ч.л. бакпулвер
- ½ ч.л. сода бикарбонат
- Щипка сол
- 200 г захар
- 2 яйца
- 120 мл прясно мляко
- 120 мл олио
- 120 мл горещо кафе (или гореща вода)
За крема троен шоколад:
- 200 г черен шоколад (70% какао)
- 200 г млечен шоколад
- 200 г бял шоколад
- 600 мл течна сметана (по 200 мл за всеки слой)
- 50 г масло
За декорация:
- Пресни дребни плодове по избор (ягоди, боровинки)
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180°C и покрийте с хартия за печене две форми за торта с диаметър 20 см.
- В купа смесете сухите съставки: брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта.
- В друга купа разбийте яйцата и захарта до пухкавост, след това добавете млякото и растителното масло.
- Постепенно добавяйте сухите съставки към течната смес, като разбърквате до хомогенност.
- Накрая изсипете горещото кафе (или вода) и разбъркайте. Сместа ще бъде течна - това е нормално.
- Разпределете тестото равномерно между двете форми и печете 25-30 минути или докато клечка за зъби, забита в центъра, излезе суха. Оставете блатовете да изстинат напълно.
- Загрейте 200 мл сметана на слаб огън, без да я оставяте да заври. Добавете черния шоколад и разбъркайте, докато се разтопи. Оставете сместа да изстине и леко да стегне.
- Повторете същото с млечния и белия шоколад, като използвате отделни купи за всеки слой.
- Ако искате кремът да е по-гладък и богат, добавете по 10-15 г масло към всяка смес.
- Поставете първия блат върху поднос. Намажете го с черния шоколадов крем.
- Поставете втория блат и нанесете млечния шоколадов крем.
- Завършете с белия шоколадов крем като най-горен слой. Оставете тортата да стегне в хладилник за поне 2-3 часа.
- Украсете тортата с ягоди и други дребни плодове.