Необходими продукти:
- 500 мл бял винен оцет
- 1 супена лъжица зърна черен пипер
- Връзка естрагон
- 3 големи жълтъка от яйца
- 200 мл разтопено масло
- Пресен лимонов сок от 1 лимон
Начин на приготвяне:
- Сварете оцета заедно със зърната черен пипер и естрагона, докато течността се редуцира наполовина. Прецедете и оставете настрани.
- Оставете голяма тенджера с вода на котлона да заври, след което намалете на бавен огън. Не трябва да има мехурчета.
- На водна баня върху тенджерата разбийте заедно жълтъците и 2 чаени лъжички от редуцирания винен оцет в топлоустойчива купа, която прилепва плътно към тигана.
- Разбийте енергично, докато сместа образува пяна, но внимавайте да не се затопли прекалено.
- За да предотвратите прегряването на соса, пускайте и изключвайте котлона, докато разбивате, като събирате останалия сос отстрани с силиконова шпатула. Целта е да се получи златиста ефирна пяна.
- Прибавяйте малко по малко, най-добре с малък черпак, от затопленото разтопено масло, след което върнете купата на слаб огън за още малко време.
- Свалете отново от котлона и разбийте още един черпак масло. Повторете, докато свърши цялото масло и сосът има текстура, гъста като майонеза. Накрая прибавете лимоновия сок, сол и черен пипер на вкус плюс малко топла вода от тигана, ако сместа е твърде гъста.