Необходими продукти:
- 1 глава лук
- 2-3 с.л. зехтин
- 1-2 стръка целина
- 2 моркова
- 1 картоф
- 1/2 корен целина
- 700 г домати
- 2 бр. дафинови листа
- 1/4 чаена лъжичка шафран
- 1 лаврак или друг вид риба
- сол
- черен пипер
- 300 г миди
- сокът от 1 лимон
- мащерка
- зехтин
Начин на приготвяне:
- Сложете една тенджера на силен огън и налейте малко зехтин.
- Нарежете лука на едро, целината на ситно и ги добавете в мазнината.
- Нарежете морковите на полумесеци, картофите на ситно, а корена целина на малки кубчета и прибавете всичко в съда.
- Ред е на настърганите домати, водата (около 2 литра), дафиновите листа, шафрана, рибата, солта и черния пипер. Затворете тенджерата с капака. Оставете я да къкри 30 минути на слаб огън.
- Внимателно извадете рибата и дафиновите листа и разбийте супата с пасатор, докато стане на пюре.
- Върнете тенджерата на котлона и добавете мидите. Изчистете рибата от костите и я сложете при останалите продукти. Оставете ястието да къкри 3-4 минути, докато мидите се отворят.
- Добавете лимоновия сок, малко сол, черен пипер и сервирайте с мащерка и зехтин.
ИЗБРАНО