Необходими продукти:
- 225 г масло на стайна температура
- 225 г пудра захар
- 4 средни яйца, разбити
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 225 г самонабухващо брашно, пресято
За крема:
- 150 мл сладка сметана
- 1 ч.л. розова вода
- 4 с.л. конфитюр от малини
- 150 г малини
За глазурата:
- 175 г пудра захар, плюс допълнително за поръсване
- ½ чаена лъжичка розова вода
За украса:
- шепа малини
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса.
- Леко намаслете две 20 см форми за торта и ги покрийте с хартия за печене.
- В голяма купа разбийте заедно маслото и захарта, докато станат на светла и пухкава смес.
- Постепенно добавете яйцата едно по едно.
- Сложете ваниловия екстракт и половината брашно. Разбъркайте, след което добавете останалото.
- Разпределете сместа във формите и печете 20-25 минути.
- Оставете блатовете да се охладят в тях за 10 минути, след което ги извадете върху решетка, за да се охладят напълно.
- През това време направете крема. Разбийте сметаната до меки връхчета, добавяйки розовата вода, докато я разбивате, след това добавете сладкото, като внимавате да не прекалите с разбъркването.
- Поставете един от блатовете върху чиния за сервиране и отгоре намажете с крема. Поръсете с малините и сложете другия блат.
- За глазурата смесете пудрата захар, 2 с. л. вода и розовата вода и разбъркайте със сока от няколко смлени малини.
- Полейте тортата, отгоре наредете останалите малини и поръсете с пудра захар.