Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пухкава коледна питка

Няма нищо по-вкусно от домашната питка

115’ Подготовка
40’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 кг брашно
  • 1 пакетче суха мая (7 г) или 25 г прясна мая
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 3 супени лъжици захар
  • 500 мл хладка вода или прясно мляко (по желание)
  • 50 мл олио или разтопено масло
  • 2 супени лъжици ябълков оцет
  • 1 яйце
  • 1 супена лъжица масло (за намазване след печене)

Начин на приготвяне:

  1. В голяма купа разтворете маята в хладката вода или мляко, добавете захарта и оставете да шупне за около 10 минути.
  2. В друга купа смесете брашното със солта. Направете кладенче и излейте шупналата мая, олиото и оцета. Започнете да замесвате тестото, като добавяте млякото/водата постепенно. Месете, докато получите меко и еластично тесто, което не лепне. Ако използвате яйце, добавете го към течността преди замесването.
  3. Покрийте тестото с кърпа и го оставете да втаса за около 1 час на топло, докато удвои обема си. След това го премесете леко и оформете питката. Можете да я направите кръгла, да я разделите на топчета или да направите друга форма по желание. Сложете я в намаслена тава и оставете да втаса отново за 20-30 минути.
  4. Загрейте фурната на 180°C. Намажете питката с разбито яйце, поръсете семената, ако използвате, и я изпечете за 30-40 минути, докато стане златиста. Проверете дали е готова, като я почукате леко по долната ѝ част - трябва да звучи кухо.
  5. Извадете питката от фурната и я намажете с масло, за да стане мека и ароматна. Покрийте с кърпа и оставете да изстине леко преди сервиране.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло ябълков оцет яйца бяла захар прясно мляко прясна мая суха мая вода брашно