За тази свежа рецепта можете, разбира се, да използвате плодове и по ваш избор, но е препоръчително "питките" да са от ябълки, защото това е твърд плод и така вашите бургери няма да се разпаднат.
Необходими продукти:
- 1 ананас, пресен
- 1 киви
- 50 г ягоди
- 1 голяма зелена ябълка
- 1 червена ябълка
- 2-3 листа босилек
- 150 г ягодов конфитюр
Начин на приготвяне:
- Отрежете дръжката на ананаса и внимателно отстранете кората му. Махнете централното стъбло и отрежете 2 резена от сърцевината на плода, всеки с дебелина 1 см. Нарежете останалата сърцевина на ивици от около 7x2 см, с които ще имитирате формата на картофите - неразделна част от бургера с месо.
- Обелете кивито и го нарежете на кръгчета с дебелина 1 см.
- Измийте добре ягодите и отстранете дръжките им. Нарежете ги на филийки с дебелина 0,5 см.
- Разрежете двете ябълки на две хоризонтални половини.
- От всяка ябълка отрежете резен с дебелина 1 см.
Как се сглобява плодовият бургер:
- Използвайте половината от зелената ябълка като долна питка за бургера. Върху него се нареждат 2 листа босилек, а върху тях - резен ананас. Отгоре поставете 2 резена ягода и върху тях резенчето червена ябълка. След това сложете 2 резена киви и след това - още 2 резена ягоди върху. Накрая добавете другата половина зелена ябълка, за да захлупите бургера от горната страна и го прободете с голяма клечка през средата, за да го задържите цял.
- Направете си втори плодов бургер по същия начин, описан до тук, но този път с червената ябълка.
- Сервирайте с гарнитура от ананасовите "картофи" и конфитюра от ягоди.