400 мл прясно мляко
1/2 кубче прясна мая
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
3 с.л. олио
800 - 900 г брашно
За намазване:
1/2 ч.ч масло за намазване на корите
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
1 ч.л. олио
семена
Активираме маята в 100 мл от топлото мляко със захарта и малко брашно. Разбиваме яйцата и добавяме останалото мляко. Пресяваме брашното и замесваме хубаво гладко тесто, което оставяме да втаса. Разделяме тестото на 6 топки, четири от топките разточваме с размер на тавата и мажем с масло без последната. Разрязваме ги на 8, като започваме от центъра, но не до края. Хващаме всеки лист от триъгълника, който сме отрязали и застъпваме, като подвиваме отдолу. Другата топка я оформяме хубаво и слагаме по средата за център. От четвъртата разточваме кора, която режем с валяк, който оформя решетка и поставяме отгоре. Правим тесто за декорация – брашно, нишесте, сол и вода. Оцветяваме със сладкарска боя и оформяме розите и цветчетата. Готовата питка втасва, след което се маже с разбития жълтък, мляко и олио. Посипва се със семена и поставяме оформените цветя. Пече се в загрята фурна на 160 градуса за около 35-40 мин.
ИЗБРАНО