Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
1 кг бяло брашно
1 кубче мая
1 щипка сол
3 яйца
400 мл хладка вода
1 и (1/2 ч. л.за маята) захар
100 г разтопено масло (олио)
 брашно за месенетоВ дълбока и широка купа се пресява брашното. Маята се слага в купа със захарта и 100 мл хладка вода. Оставя се за около 10 минути.

В купата с брашното се прави кладенче, в което се сипват две от яйцата и белтъкът от третото (жълтъкът се отделя за намазване). Разтворената мая се добавя към яйцата и брашното заедно със солта и 1 с.л. мазнина. Постепенно се налива вода, докато брашното я поеме. Тестото се замесва, като се събира малко по малко с пръсти, за да стане на топка. Изважда се от купата и се доизмесва на плот (маса). За да не залепва при месене, плотът се намазва леко с малко от мазнината и се поръсва с брашно. Когато тестото е готово, се връща в купата, покрива се с памучна кърпа и се оставя да втаса за 30 минути.

Подготвя се кръгла тава за печене, на която дъното и страните се намазват. Питката се намазва с разбития жълтък. Пече се 15 минути в загрята на 200 градуса фурна (най-напред само отдолу, за да се вдигне добре), след това се включва отгоре за още около 15 минути.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче