Необходими продукти:
- 5 яйца
- 200 г захар
- 200 г брашно
- 1 (10 г) бакпулвер
- около 300 г череши
- 1 ванилия
Начин на приготвяне:
- Измийте черешите, отстранете костилките.
- В подходяща купа разбийте с миксер яйцата. Прибавете постепенно захарта и продължете с разбиването, до пълно разтваряне на захарта.
- Размесете бакпулвера с брашното и прибавете на два пъти внимателно към яйчената смес, като разбърквате с миксер на ниска степен.
- Покрийте с хартия за печене дъното на тава с откопчаващ се ринг с големина 26 см. Изсипете половината смес, като преди това сте намазали дъното с малко мазнина.
- Разпределете равномерно черешите върху сместа. Изсипете останалата половина.
- Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40-45 минути, или докато забодена дървена клечка в средата излезе суха.
- Оставете питата във формата да се охлади, след това внимателно с остър нож отлепете от страните на ринга.
- Махнете ринга и обърнете питата върху подходяща решетка да изстине напълно.
- Отстранете внимателно хартията за печене. Поръсете с пудра захар.
- Украсете по желание с цели череши, оваляни в разтопен млечен шоколад.
- Сервирайте с топка сладолед или прясно разбита сладкарска сметана.
ИЗБРАНО