Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пилаф с праз

Комбинацията от ориз и зеленчуци е класическа и носи гарантирана наслада

5’ Подготовка
15’ Време за готвене
5 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 6 с.л. зехтин
  • 1 глава лук
  • 3 бр. праз лук
  • 150 г ориз
  • 1 л вода
  • 1 кубче зеленчуков бульон
  • сол
  • черен пипер
  • лимонов сок, от 1 лимон
  • 3 с.л. копър
  • 3 с.л. прясна мента
  • 1 връзка пресен лук

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте тиган на среден огън и добавете зехтина.
  2. Нарежете лука на ситно и го запържете до омекване.
  3. Нарежете праза на колелца с дебелина от по 1 см и ги смесете с лука.
  4. Добавете ориза и задушете за 1 минута. Добавете водата, кубчето бульон, солта и черния пипер. Разбъркайте добре.
  5. Намалете огъня, покрийте с капак и оставете всичко да къкри за 15 минути.
  6. След това ризът трябва да е поел по-голямата част от течността. Добавете лимоновия сок и разбъркайте. Покрийте отново с капак за последните 4-5 минути от готвенето.
  7. Проверете дали оризът е омекнал. Махнете съда от огъня.
  8. Добавете копъра, джоджена и пресния лук.
  9. Разбъркайте с дървена лъжица и покрийте тенджерата за поне 15-20 минути.
  10. Ако оризът все още не е готов, гответе ястието още 5 минути. Може да се наложи да добавите още малко вода.
  11. Подправете на вкус и сервирайте с пресните подправки и наститнения пресен лук.

Снимка: iStock by Getty Images

Дайте оценка:

Тагове: зехтин сол черен пипер пресен лук лук праз копър бульон прясна мента ориз

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче