Необходими продукти:
- 6 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- 3 бр. праз лук
- 150 г ориз
- 1 л вода
- 1 кубче зеленчуков бульон
- сол
- черен пипер
- лимонов сок, от 1 лимон
- 3 с.л. копър
- 3 с.л. прясна мента
- 1 връзка пресен лук
Начин на приготвяне:
- Загрейте тиган на среден огън и добавете зехтина.
- Нарежете лука на ситно и го запържете до омекване.
- Нарежете праза на колелца с дебелина от по 1 см и ги смесете с лука.
- Добавете ориза и задушете за 1 минута. Добавете водата, кубчето бульон, солта и черния пипер. Разбъркайте добре.
- Намалете огъня, покрийте с капак и оставете всичко да къкри за 15 минути.
- След това ризът трябва да е поел по-голямата част от течността. Добавете лимоновия сок и разбъркайте. Покрийте отново с капак за последните 4-5 минути от готвенето.
- Проверете дали оризът е омекнал. Махнете съда от огъня.
- Добавете копъра, джоджена и пресния лук.
- Разбъркайте с дървена лъжица и покрийте тенджерата за поне 15-20 минути.
- Ако оризът все още не е готов, гответе ястието още 5 минути. Може да се наложи да добавите още малко вода.
- Подправете на вкус и сервирайте с пресните подправки и наститнения пресен лук.
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
ИЗБРАНО