Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Печени понички

Също толкова вкусни, но по-здравословни от пържените

От Ивайла Тодорова
Ивайла Тодорова

Необходими продукти:

  • 180 мл леко затоплено прясно мляко
  • 7 г суха мая
  • 50 г масло
  • 500 г брашно
  • 1 яйце
  • щипка сол
  • 5 с.л. захар

Начин на приготвяне:

  1. Маята се разтваря в 50 мл от млякото заедно с 1 с.л. брашно и 1 с.л. захар. Покрива се и се оставя да шупне за 10 мин.
  2. В останалото мляко се добавят маслото и захарта. Брашното се пресява в купа.
  3. В центъра ѝ се прави кладенче и се изсипват всички течни съставки, както и яйцето.
  4. Замесва се меко и еластично тесто, което се слага в намазнена купа, покрива се и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.
  5. Когато е готово се изсипва върху обилно набрашнен плот. Разточва се на кора, с дебелина 1,5 см.
  6. С две различни по големина чаши се изрязват понички с дупка в средата.
  7. Нареждат се в тава с хартия за печене на разстояние една от друга. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат на топло за 1 час.
  8. Пекат се 25 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна.
  9. След като изстинат малко можете да ги глазирате с разтопено масло и да поръсите с пудра захар. Или да глазирате с разтопен течен шоколад и ядки.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол яйца бяла захар бяло брашно прясно мляко суха мая

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче