Необходими продукти:
- 180 мл леко затоплено прясно мляко
- 7 г суха мая
- 50 г масло
- 500 г брашно
- 1 яйце
- щипка сол
- 5 с.л. захар
Начин на приготвяне:
- Маята се разтваря в 50 мл от млякото заедно с 1 с.л. брашно и 1 с.л. захар. Покрива се и се оставя да шупне за 10 мин.
- В останалото мляко се добавят маслото и захарта. Брашното се пресява в купа.
- В центъра ѝ се прави кладенче и се изсипват всички течни съставки, както и яйцето.
- Замесва се меко и еластично тесто, което се слага в намазнена купа, покрива се и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.
- Когато е готово се изсипва върху обилно набрашнен плот. Разточва се на кора, с дебелина 1,5 см.
- С две различни по големина чаши се изрязват понички с дупка в средата.
- Нареждат се в тава с хартия за печене на разстояние една от друга. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат на топло за 1 час.
- Пекат се 25 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна.
- След като изстинат малко можете да ги глазирате с разтопено масло и да поръсите с пудра захар. Или да глазирате с разтопен течен шоколад и ядки.
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
ИЗБРАНО