Необходими продукти:
- 220 сурова паста по избор
- 3 с.л. зехтин
- 1 малка глава броколи, накъсана на дребни розички
- 1 средно голяма глава червен лук, накълцана на ситно
- 1 малка тиквичка, нарязана на полумесеци
- Щипка сол
- Щипка черен пипер
- Щипка едро смлян сладък червен пипер
- 2 с.л. масло
- 4 скилидки чесън, ситно нарязани
- 150 г чери домати, разполовени
- Няколко листа пресен босилек, наситнени
- ½ ч.ч. готварска сметана
- ½ ч.л. пармезан, настърган
- ½ ч.л. замразен грах
- 1 ч.л. настъргана кора от лимон
- 1 и ½ с.л. пресен лимонов сок
Начин на приготвяне:
- Сварете пастата според описанието на опаковката.
- Отцедете я от водата и запазете една чаша от нея.
- В голям тиган сложете зехтина и го загрейте на средна степен на котлона. Прибавете броколите и ги запържете за около 2 мин., след което червения лук и тиквичката. Подправете със сол, черен и червен пипер. Гответе зеленчуците, докато омекнат леко, но запазят хрупкавината си.
- Преместете ги в купа и ги оставете настрани.
- На средна степен на котлона в същия тиган разтопете маслото. В него сложете скилидките чесън и ги запържете за кратко.
- Към тях прибавете чери доматите, босилека, сметаната и половината от чашата с вода, в която сте варили пастата. Оставете да къкри на средна температура, след което постепенно прибавете настъргания пармезан. Гответе, докато сиренето се разтопи, а сосът стане гладък.
- В него изсипете граха, настърганата лимонена кора и лимоновия сок. Оставете сместа да поври. Трябва да стане леко гъста и кремообразна.
- Върнете в тигана оставените настрана сготвени вече зеленчуци и пастата. Разбъркайте добре и оставете на котлона за още 2 мин. Прибавете малко от останалата вода от варенето на пастата, ако е необходимо.
- Сервирайте готовото ястие в подходящи чинии и гарнирайте с пресен босилек.