Класическата рецепта за паста "Алфредо" е дело на Алфредо ди Лелио, който я измисля през далечната 1914 г. Продуктите са няколко, но достатъчни за едно истински питателно ястие. Нека видим кои са те и как да приготвите тази вкусна класика у дома.
Необходими продукти:
- 500 г паста фетучини или лингуини
- 120 г обезсолено масло, нарязано на малки парченца
- 230 г прясно настърган пармезан или пекорино
- Черен пипер и сол
Начин на приготвяне:
- Сварете пастата според указанията на опаковката. Когато е готова, запазете една чаша от водата.
- Изсипете ¾ от нея в същия съд, в който сте варили фетучините, и нагласете котлона на средна степен. Бавно добавяйте маслото (по няколко парченца), след което разбъркайте, за да се разтопи добре.Чак тогава сложете малко по малко и останалото.
- Същото направете и със сиренето. Накрая трябва да се получи гладък сос.
- В него сложете пастата. Разбъркайте я добре и накрая изсипете на тънка струя останалата вода от варенето, ако е необходимо, т.е. сосът е твърде гъст.
- Подправете с черен пипер и поднесете веднага.
ИЗБРАНО