Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пърленки балон

За финал намажете с масло

От Ивайла Тодорова
Ивайла Тодорова

Необходими продукти:

  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 пакетче суха мая ( 7 г)
  • щипка сол
  • 1/2 ч.л. захар
  • 150 мл хладка вода
  • 1 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

  1. Брашното се пресява в купа. Добавят се маята, солта, захарта, зехтинът.
  2. Прави се кладенче. Изсипва се водата.
  3. Омесва се меко, нелепкаво тесто. Ако лепне, добавете още малко брашно.
  4. Готовото тесто се слага в намаслена със зехтин купа. Покрива се със стреч фолио и кърпа и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
  5. Разделя се на 7-8 топки с размер на мандаринки.
  6. Топките се нареждат върху набрашнена дъска. Покриват се за 10 мин. с кърпа. Всяка от тях се разточва в кръгла форма върху набрашнен плот възможно най-тънко.
  7. Готовите пърленки се пекат на добре загрят незалепващ тиган.
  8. Когато започнат да се появяват балончета, пърленката се обръща.
  9. Процедурата се повтаря през няколко секунди, докато хванат златист загар.
  10. По желание се мажат с масло.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин сол бяла захар бяло брашно суха мая вода

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче