Необходими продукти:
- 3 яйца (eдиният белтък се отделя за намазване)
- 200 г кристална захар
- 200 мл прясно мляко
- 80 мл олио
- половин кубче прясна мая
- 600 г брашно
- 1 ампула ванилия
- кората на 1 портокал
- шепа стафиди, накиснати за 1 нощ в ром
- 1 пакетче шоколадови капки
- По желание и за украса - шоколадов кувертюр, солени бадеми.
Начин на приготвяне:
- Маята се разтваря в леко затопленото мляко заедно с 1 лъжичка от захарта.
- Яйцата се разбиват с останалата захар, портокалови корички, ванилията и половината от олиото.
- Брашното се пресява в дълбока купа. В средата се прави кладенче и се сипват яйцата, млякото. Замесва се меко тесто, като постепенно се добавя останалото олио. Ако лепне, добавете още малко брашно. После го оставете в купа, покрито с кърпа да втасва, докато поне удвои обема си.
- След като е готово, добавете вътре оцедените стафиди и шоколадовите капки. Премесете върху намазнен плот и разделете на 3 топки. Всяка от тях направете на фитил и оплетете като най-обикновена плитка.
- Аз пека панетонето в хартиени форми, но ако нямате, може в тава с падащи стени, застлана с хартия за печене.
- Оставете да втаса отново, докато удвои обема си. После намажете с белтък.
- Печете на 170 градуса в предварително загрята фурна за около час. Проверявайте с шишче, което трябва да излиза сухо, ако е изпечено добре. Когато покафенее отгоре, можете да сложите фолио или лист хартия за печене, за да не изгаря.
- За украсата разтопете шоколадовия кувертюр на водна баня и проявете въображение. Става и с обикновен шоколад. По него налепете бадемите.