Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Панетоне

Със солени бадеми и шоколадов кувертюр

От Ивайла Тодорова Ивайла Тодорова
30’ Подготовка
60’ Време за готвене
0 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 3 яйца (eдиният белтък се отделя за намазване)
  • 200 г кристална захар
  • 200 мл прясно мляко
  • 80 мл олио
  • половин кубче прясна мая
  • 600 г брашно
  • 1 ампула ванилия
  • кората на 1 портокал
  • шепа стафиди, накиснати за 1 нощ в ром
  • 1 пакетче шоколадови капки
  • По желание и за украса - шоколадов кувертюр, солени бадеми.

Снимка: Ивайла Тодорова

Начин на приготвяне: 

  1. Маята се разтваря в леко затопленото мляко заедно с 1 лъжичка от захарта.
  2. Яйцата се разбиват с останалата захар, портокалови корички, ванилията и половината от олиото.
  3. Брашното се пресява в дълбока купа. В средата се прави кладенче и се сипват яйцата, млякото. Замесва се меко тесто, като постепенно се добавя останалото олио. Ако лепне, добавете още малко брашно. После го оставете в купа, покрито с кърпа да втасва, докато поне удвои обема си.
  4. След като е готово, добавете вътре оцедените стафиди и шоколадовите капки. Премесете върху намазнен плот и разделете на 3 топки. Всяка от тях направете на фитил и оплетете като най-обикновена плитка.
  5. Аз пека панетонето в хартиени форми, но ако нямате, може в тава с падащи стени, застлана с хартия за печене.
  6. Оставете да втаса отново, докато удвои обема си. После намажете с белтък.
  7. Печете на 170 градуса в предварително загрята фурна за около час. Проверявайте с шишче, което трябва да излиза сухо, ако е изпечено добре. Когато покафенее отгоре, можете да сложите фолио или лист хартия за печене, за да не изгаря.
  8. За украсата разтопете шоколадовия кувертюр на водна баня и проявете въображение. Става и с обикновен шоколад. По него налепете бадемите.

Дайте оценка:

Тагове: олио портокал стафиди яйца бяла захар ванилия бяло брашно прясно мляко прясна мая бадеми

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче