Необходими продукти:
- 4 яйца
- 200 г захар
- 120 мл олио
- 200 мл прясно мляко
- 300 г брашно
- 1 пакетче бакпулвер (10 г)
- 150 г смлени орехи
- 1 ч.л. ванилова есенция
- 1 ч.л. канела (по желание)
- Щипка сол
- Пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
- В голяма купа разбийте яйцата със захарта, докато сместа стане пухкава и светла.
- Към яйчената смес постепенно добавете олиото и прясното мляко, като разбърквате внимателно.
- В отделна купа пресейте брашното с бакпулвера и солта. Добавете канелата и смлените орехи.
- Бавно прибавете сухите съставки към течните, като разбърквате с шпатула или на ниска скорост с миксер. Добавете ваниловата есенция.
- Намаслете и набрашнете форма за кекс, изсипете тестото и печете в предварително загрята фурна на 170°C за около 40-45 минути, или докато кексът стане златист и клечка за зъби, забита в него, излезе чиста.
- След изпичане оставете кекса да се охлади напълно, след което го поръсете обилно с пудра захар.
ИЗБРАНО