Необходими продукти:
- 3 яйца (eдиният белтък се отделя за намазване)
- 200 г кристална захар
- 200 мл прясно мляко
- 80 мл олио
- половин кубче прясна мая
- 600 г брашно
- 1 ампула ванилия
- кората на 1 портокал
- кората на 1 лимон
- 1 пакет шоколадови капки
- По желание за декорация: глазура и смлян шамфъстък
Начин на приготвяне:
- Маята се разтваря в леко затопленото мляко заедно с 1 ч.л. от захарта.
- Яйцата се разбиват с останалата захар, лимоновите и портокаловите корички, ванилията и половината от олиото.
- Брашното се пресява в дълбока купа. В средата се прави кладенче и се сипват яйцата и млякото. Замесва се меко тесто, като постепенно се добавя останалото олио. Ако лепне, добавете още брашно. После го оставете в купа, покрито с кърпа да втасва, докато поне удвои обема си. За по-бързо втасване, сложете тестото във фурната на 50 градуса.
- След като е готово, добавете вътре шоколадовите капки. Може да ги замените със стафиди или локум.
- Премесете върху намазнен плот и разделете на 12 равни топчици. Всяка от тях - на още 3 топчици. От всяка от тях се прави фитил и се сплитат на обикновена плитка, завива се в кръг и се слага във формичка за мъфини. Всичко се повтаря и с останалите.
- Оставете да втасат отново, докато удвоят обема си. После намажете с белтък.
- Печете на 170 градуса в предварително загрята фурна без вентилатор за 45 мин. Проверявайте с дървено или метално шишче - трябва да излиза сухо, ако са изпечени добре. Ако тръгнат да загаря отгоре, сложете лист фолио.
- Ако искате да украсите с глазура, разтопете я на водна баня и ги намажете отгоре. После поръсете с шамфъстък.