Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Мини козунаци

Ароматни, деликатни и топящи се в устата

От Ивайла Тодорова Ивайла Тодорова
2’ Подготовка
45’ Време за готвене
12 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 3 яйца (eдиният белтък се отделя за намазване)
  • 200 г кристална захар
  • 200 мл прясно мляко
  • 80 мл олио
  • половин кубче прясна мая
  • 600 г брашно
  • 1 ампула ванилия
  • кората на 1 портокал
  • кората на 1 лимон
  • 1 пакет шоколадови капки
  • По желание за декорация: глазура и смлян шамфъстък

 

Снимка: Ивайла Тодорова

 

Начин на приготвяне:

  1. Маята се разтваря в леко затопленото мляко заедно с 1 ч.л. от захарта.
  2. Яйцата се разбиват с останалата захар, лимоновите и портокаловите корички, ванилията и половината от олиото.
  3. Брашното се пресява в дълбока купа. В средата се прави кладенче и се сипват яйцата и млякото. Замесва се меко тесто, като постепенно се добавя останалото олио. Ако лепне, добавете още брашно. После го оставете в купа, покрито с кърпа да втасва, докато поне удвои обема си. За по-бързо втасване, сложете тестото във фурната на 50 градуса.
  4. След като е готово, добавете вътре шоколадовите капки. Може да ги замените със стафиди или локум.
  5. Премесете върху намазнен плот и разделете на 12 равни топчици. Всяка от тях - на още 3 топчици. От всяка от тях се прави фитил и се сплитат на обикновена плитка, завива се в кръг и се слага във формичка за мъфини. Всичко се повтаря и с останалите.
  6. Оставете да втасат отново, докато удвоят обема си. После намажете с белтък.
  7. Печете на 170 градуса в предварително загрята фурна без вентилатор за 45 мин. Проверявайте с дървено или метално шишче - трябва да излиза сухо, ако са изпечени добре. Ако тръгнат да загаря отгоре, сложете лист фолио.
  8. Ако искате да украсите с глазура, разтопете я на водна баня и ги намажете отгоре. После поръсете с шамфъстък.

Дайте оценка:

Тагове: олио портокал лимон яйца бяла захар ванилия бяло брашно прясно мляко прясна мая шоколадови капки шамфъстък

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче