Необходими продукти:
2 яйца,
1 чаена чаша прясно мляко,
1 чаена чаша бяла кристална захар (ванилова),
2 и 1/2 чаени чаши брашно,
50 гр.масло, 1 чаена лъжичка канела,
2 чаена лъжички какао,
1/2 чаена чаша мед,
1/2 чаена лъжичка сода,
1 пакетче бакпулвер,
1 чаена чаша орехи,
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Разтапяме маслото, меда и кристалната захар на водна баня до получаване на еднородна смес. В друг съд разбиваме двете яйца. Към тях прибавяме какаото и канелата, разбъркваме добре и след това добавяме разтопената смес. Разбиваме с миксер. Пресятото брашно, смесено с бакпулвера и содата прибавяме към течната смес, като разбъркваме на ръка. Изсипваме тестото в намаслена и набрашнена форма за кекс или обикновена тавичка. Подреждаме орехите отгоре и печем за около 40 мин. на умерена фурна.
След като изстине кейка поръсваме с пудра захар. Ваниловата захар получаваме като в буркан с обикновена кристална захар поставим за няколко дни пръчка ванилия. При липса на такава можем да заменим с две пакетчета ванилия в сместа.
Спечели вечеря за двама или бутилка вино с Кулинарния конкурс на Dir.BG >>
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.