Необходими продукти:
За тестото:
- чаши брашно
- 1 яйце
- 1/2 чаша вода
- 1/2 чаена лъжичка сол
За плънката:
- 200 г телешка или агнешка кайма
- 1 малка глава лук, настъргана
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
- Червен пипер (по желание)
За соса:
- 1 чаша кисело мляко
- 2-3 скилидки чесън, пресовани
- Сол на вкус
За заливката:
- 2 супени лъжици масло
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- Сушена мента (по желание)
Начин на приготвяне:
- 2 В купа смесете брашното и солта. Направете кладенче в средата и добавете яйцето и водата.
- 3 Омесете меко и еластично тесто. Ако е необходимо, добавете още малко брашно. Оставете тестото да почине за 30 минути, покрито с чиста кърпа.
- 4 В купа смесете каймата, настъргания лук, солта, черния пипер и червения пипер. Разбъркайте добре.
- 5 Разделете тестото на две части и го разточете на тънка кора (около 2 мм дебелина).
- 6 Нарежете кората на малки квадратчета (около 3 см х 3 см). В средата на всяко квадратче поставете малко от плънката.
- 7 Сгънете квадратчетата по диагонал и притиснете краищата добре, за да се затворят плътно.
- 8 Сварете голямо количество вода със сол в тенджера. Пуснете мантъ в кипящата вода и гответе за около 8-10 минути, докато изплуват на повърхността и са готови.
- 9 Смесете киселото мляко с чесъна и солта. Разбъркайте добре.
- 10 В малък тиган разтопете маслото и добавете червения пипер. Гответе за няколко секунди, докато маслото се оцвети, но внимавайте да не прегори.
- 11 Сервирайте мантъ в чинии, залейте с чесновото кисело мляко и полейте с маслената заливка. Поръсете със сушена мента, ако желаете.