Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Да приготвим мантъ у дома

Любимо ястие от традиционната турска кухня

120’ Подготовка
15’ Време за готвене
4 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

За тестото:

  • чаши брашно
  • 1 яйце
  • 1/2 чаша вода
  • 1/2 чаена лъжичка сол

За плънката:

  • 200 г телешка или агнешка кайма
  • 1 малка глава лук, настъргана
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус
  • Червен пипер (по желание)

За соса:

  • 1 чаша кисело мляко
  • 2-3 скилидки чесън, пресовани
  • Сол на вкус

За заливката:

  • 2 супени лъжици масло
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • Сушена мента (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. 2 В купа смесете брашното и солта. Направете кладенче в средата и добавете яйцето и водата.
  2. 3 Омесете меко и еластично тесто. Ако е необходимо, добавете още малко брашно. Оставете тестото да почине за 30 минути, покрито с чиста кърпа.
  3. 4 В купа смесете каймата, настъргания лук, солта, черния пипер и червения пипер. Разбъркайте добре.
  4. 5 Разделете тестото на две части и го разточете на тънка кора (около 2 мм дебелина).
  5. 6 Нарежете кората на малки квадратчета (около 3 см х 3 см). В средата на всяко квадратче поставете малко от плънката.
  6. 7 Сгънете квадратчетата по диагонал и притиснете краищата добре, за да се затворят плътно.
  7. 8 Сварете голямо количество вода със сол в тенджера. Пуснете мантъ в кипящата вода и гответе за около 8-10 минути, докато изплуват на повърхността и са готови.
  8. 9 Смесете киселото мляко с чесъна и солта. Разбъркайте добре.
  9. 10 В малък тиган разтопете маслото и добавете червения пипер. Гответе за няколко секунди, докато маслото се оцвети, но внимавайте да не прегори.
  10. 11 Сервирайте мантъ в чинии, залейте с чесновото кисело мляко и полейте с маслената заливка. Поръсете със сушена мента, ако желаете.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло чесън черен пипер лук кайма яйца кисело мляко вода брашно