Необходими продукти:
- 2 с.л. олио
- 2 моркова, нарязани на ситно
- 2 стръка селъри, нарязани на ситно
- 2 глави лук, нарязани на ситно
- 2 с.л. микс от сушени билки
- 2 скилидки чесън, счукани или настъргани на ситно
- 1 червена чушка, нарязана
- 1 зелена чушка, нарязана
- 2-3 ч.л. чили на прах (в зависимост от това колко люто обичате)
- 2 ч.л. сладък пушен червен пипер
- 2 с.л. доматено пюре
- 400 г консерва червен боб, отцеден
- 400 г консерва черен боб, отцеден
- 2 х 400 г консерви нарязани домати
- 400 мл зеленчуков бульон
- варен ориз, настърган чедър и заквасена сметана за сервиране
Начин на приготвяне:
- Загрейте олиото в голяма тенджера на слаб до среден огън и запържете морковите, целината, лука и микса от сушени билки за 10-12 минути, като разбърквате от време на време, докато зеленчуците омекнат, но не придобият златист цвят. Може да се наложи да добавите малко вода, ако започнат да се залепят за дъното на тенджерата.
- Сложете чесъна и двата вида чушки и гответе още 5 минути, докато и чушките започнат да омекват. Поръсете чилито на прах и червения пипер, увеличете котлона до средна степен, след това разбъркайте и гответе за още минута.
- Сложете доматеното пюре, разбъркайте отново за минута, след което прибавете двата вида боб, доматите и бульона.
- Разбъркайте добре, оставете да заври и намалете котлона, за да започне чилито да къкри. Гответе 25-35 минути, докато бобът омекне и сосът се сгъсти.
- Сервирайте ястието върху канапе от ориз, поръсено с настърган чедър и лъжица заквасена сметана.