Пригответе си тези лесни кренвиршки само с няколко елементарни съставки, които ги има в почти всеки хладилник. С тях ще впечатлите цялото семейство, а и ще го нахраните доста добре, за да имат всички енергия, сила и настроение за началото на деня. Дори да ги направите от предната вечер, те не се развалят във фурната, а когато на другата сутрин ги притоплите, няма да загубят от очарователния си вкус.
Необходими продукти:
- 1 блат от бутер тесто, 325гр
- 2-3 с.л. лютеница
- 150 г кашкавал
- 4 кренвирша
- 1 жълтък, разреден с вода
- кетчуп, за сервиране
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 190° с включен вентилатор.
- Застелете една тава с хартия за печене.
- Разстелете бутер тестото в тавата и с лъжица набодете повърхността му, за да не се надигне при печене.
- Намажете половината блат с лютеницата.
- Поръсете със 100 г от кашкавала и подредете кренвиршите, като оставите разстояние между тях.
- Използвайте четка за сладкиши, за да разнесете малко от яйчената смес по краищата на тестото - само от страната, която е без плънка. Използвайте тази страна, за да покриете другата половина от тестото, която е с пълнежа.
- Леко натиснете тестото с ръцете си между кренвиршите, за да оформите вдлъбнатина.
- Разстелете остатъка от яйчената смес върху тестото и използвайте вилица, за да набодете повърхността му.
- Разпределете остатъка от кашкавала върху празнините между кренвиршите и притиснете добре краищата на всяка кренвиршка, за да се запечата плънката и да не изтече при печенето.
- Сложете тавата във фурната и печете за 30-35 минути.
- Когато кренвришките са готови, разрежете ги на вдлъбнатите места между тях и ги поднесете с купичка, пълна с кетчуп.