Необходими продукти:
- 400 г тиква
- 5 яйца
- 600 мл прясно мляко
- 350 г захар
- есенция ванилия
Начин на приготвяне:
От тази смес излизат между 8 и 10 броя.
- Тиквата се бели, реже на парчета и се сварява докато омекне.
- Оцежда се много добре от водата и се оставя да се охлади.
- Пасира се заедно с прясното мляко.
- Яйцата се разбиват с миксер с 200 г от захарта и ванилията. Добавят се към тиквената смес.
- Останалите 150 г захар се слагат в подходящ съд на котлона и се карамелизират при постоянно бъркане.
- На дъното на купички за крем карамел (може керамични или алуминиеви за еднократна употреба) се налива по една лъжица от карамела. После се сипва с черпак от сместа не съвсем догоре.
- Купичките се нареждат в тава. Сипва се студена вода до половината им.
- Пекат се 60 минути на 140 градуса в предварително загрята фурна. След това вратата на фурната се отваря леко и се оставят вътре, докато водата в тавата се охлади.
- Готовият крем карамел се прибира в хладилник, за да се охлади напълно.
- Преди да се сервира, купичката се объръща в чиния.
ИЗБРАНО