Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Крем карамел с тиква

Класическата френска рецепта в нов облик

От Ивайла Тодорова Ивайла Тодорова
40’ Подготовка
60’ Време за готвене
8 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 400 г тиква
  • 5 яйца
  • 600 мл прясно мляко
  • 350 г захар
  • есенция ванилия

Снимка: Ивайла Тодорова

Начин на приготвяне:

От тази смес излизат между 8 и 10 броя.

 

  1. Тиквата се бели, реже на парчета и се сварява докато омекне.
  2. Оцежда се много добре от водата и се оставя да се охлади.
  3. Пасира се заедно с прясното мляко.
  4. Яйцата се разбиват с миксер с 200 г от захарта и ванилията. Добавят се към тиквената смес.
  5. Останалите 150 г захар се слагат в подходящ съд на котлона и се карамелизират при постоянно бъркане.
  6. На дъното на купички за крем карамел (може керамични или алуминиеви за еднократна употреба) се налива по една лъжица от карамела. После се сипва с черпак от сместа не съвсем догоре.
  7. Купичките се нареждат в тава. Сипва се студена вода до половината им.
  8. Пекат се 60 минути на 140 градуса в предварително загрята фурна. След това вратата на фурната се отваря леко и се оставят вътре, докато водата в тавата се охлади.
  9. Готовият крем карамел се прибира в хладилник, за да се охлади напълно.
  10. Преди да се сервира, купичката се объръща в чиния. 

 

Дайте оценка:

Тагове: тиква яйца бяла захар ванилия прясно мляко

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче