Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

3 броя яйца;
1 чаена чаша бяла кристална захар;
1/2 чаена чаша лимонада;
1/2 чаена чаша течна неподсладена сметана;
1/2 чаена чаша смес от олио и разтопено масло;
около 600 грама брашно;
щипка ванилия;
кората от половин лимон;
1 пакетче суха мая;
1 жълтък за намазване;
1-2 супени лъжици кафява захар за поръсване;
орехи и стафиди или ядки на вкус.

Разбийте яйцата и захарта на пяна, добавете към тях ванилията, и лимоновата кора. Пресейте брашното, добавете сухата мая към него и разбъркайте. Направете кладенче и в него изсипете яйчената смес, леко затоплената лимонада и сметаната. Започнете да омесвате тесто, като добавяте по малко от мазнината и така до изчерпванането й. Омесете хубаво и оставете да втаса на топло. След като набухне, добавете ореховите ядки и стафидите, и лекичко премесете. Разделете половината от тестото на шест малки топки с големината на топка за тенис. През това време намажете формичките с олио и поръсете с брашно. Топките разтеглете на фитили и от тях вържете възелчета, и поставете във формичките.Останалата част от тестото оформете както прецените за добре, в подходящ по големина съд. Оставете отново на топло да втасат и докато се навдигнат до средата на формите. Загрейте фурната на долен реотан. Намажете козуначетата с разбитият жълтък и поръсете с захарта. Печете около пет минути на долен реотан, след което настройте фурната на 170 градуса и печете до готовност,като за това проверявате с клечка за зъби. Извадете от фурната покирйте ги с кърпа и чак след като изстинат извадете и от формите. Да ви е сладко :)

Дайте оценка:

Тагове: олио стафиди лимон яйца бяла захар бяло брашно кафява захар суха мая готварска сметана орехи

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче