300 мл прясно мляко,
1 пакет суха мая,
60 мл хладка вода за маята,
1 равна с.л. захар,
1 равна с.л. сол,
3 с.л. олио + още за намазване,
2 яйца без един жълтък,
750 г брашно,
100 г сирене,
семена за поръсване
Маята се активира в хладката вода със захарта и 2 с л брашно, оставяме да втаса. Замесва се средно меко тесто с останалите продукти и оставяме да втаса 40 минути. Разделя се на две топки и едно малко топче като яйце за украса. Първата се дели на 2 части. Всяка се разточва с диаметъра на тавата, в която ще печем питката. Върху хартия за печене на дъното поставяме първата кора, намазва се с олио и поръсваме сирене. Отгоре поставяме втората кора. Останалото тесто се разделя на 3 топчета, а всяко от тях се разделя на 3 части. Разточват се с големина на малка чинийка и нареждаме по три в купчинка, като между тях се намазва с олио. С остър нож срязваме всяка купчина с кори през средата, получават се 6 половинки. Всяка се усуква по начин показан на снимката и се притиска с дървено шишче. Нареждат се получените форми върху основата. Намазва се с разбит жълтък с 1 с л олио и 1 с л прясно мляко и поръсваме семена. Печем в загрята фурна 180 градуса около 35 минути, като към края се намаля на 150 градуса. Изважда се и намазваме с масло да омекне.
Весели празници!!!
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.