Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Коледна памук питка

Топяща се в устата и мека като памук

От Ивайла Тодорова Ивайла Тодорова
60’ Подготовка
40’ Време за готвене
0 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 кг бяло брашно
  • 1 кубче жива мая
  • 2 яйца
  • 5 с.л. олио
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • 250 мл прясно мляко
  • 1/2 с.л. оцет
  • 50 г масло
  • сусам и мак за поръсване

Снимка: Ивайла Тодорова

Начин на приготвяне:

  1. Брашното се пресява. Маята се разтваря в 250 мл хладка вода. Оставя се за 10 мин. да се активира.
  2. В средата на брашното се прави кладенче. Вътре се сипва маята, леко затопленото прясно мляко, 1 яйце, олиото, оцетът. Отстрани се поръсват захарта и солта.
  3. Омесва се меко тесто. Оставя се да втаса 30 мин. и се премесва отново за малко.
  4. Готовото тесто се разделя на 2 топки. Първата топка се разточва на правоъгълен лист. Маже се с разтопено масло и четка. Загъва се на 4 и пак се разточва на правоъгълен лист. Нарязва се на триъгълници. Всеки триъгълник се навива на кифличка. Кифличките се нареждат в тава с хартия за печене.
  5. Същото се повтаря и с втората топка.
  6. Питката се оставя за втаса за 40 мин. После се маже с 1 разбит жълтък и се поръсва със сусам и мак.
  7. Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна с вентилатор за 45 минути.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол олио оцет яйца бяла захар бяло брашно прясно мляко прясна мая

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче