Необходими продукти:
- 1 кг бяло брашно
- 1 кубче жива мая
- 2 яйца
- 5 с.л. олио
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. сол
- 250 мл прясно мляко
- 1/2 с.л. оцет
- 50 г масло
- сусам и мак за поръсване
Начин на приготвяне:
- Брашното се пресява. Маята се разтваря в 250 мл хладка вода. Оставя се за 10 мин. да се активира.
- В средата на брашното се прави кладенче. Вътре се сипва маята, леко затопленото прясно мляко, 1 яйце, олиото, оцетът. Отстрани се поръсват захарта и солта.
- Омесва се меко тесто. Оставя се да втаса 30 мин. и се премесва отново за малко.
- Готовото тесто се разделя на 2 топки. Първата топка се разточва на правоъгълен лист. Маже се с разтопено масло и четка. Загъва се на 4 и пак се разточва на правоъгълен лист. Нарязва се на триъгълници. Всеки триъгълник се навива на кифличка. Кифличките се нареждат в тава с хартия за печене.
- Същото се повтаря и с втората топка.
- Питката се оставя за втаса за 40 мин. После се маже с 1 разбит жълтък и се поръсва със сусам и мак.
- Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна с вентилатор за 45 минути.
ИЗБРАНО