Необходими продукти:
- Слънчогледово олио, за пържене
- 2 дебели филета треска (около 150 г всяко)
За чипса:
- 2 големи картофа
- 1 чаена лъжичка оцет, плюс допълнително за сервиране
За панировката:
- 75 г самонабухващо брашно, плюс допълнително за поръсване
- 25 г царевично брашно
- Малка щипка смляна куркума
- 125 г студена лагер бира или газирана вода
За соса "Тартар":
- 4 кисели краставички
- 1 ч.л. каперси
- 1 шалот
- шепа листа магданоз, наситнени
- 5 супени лъжици майонеза
Начин на приготвяне:
- Картофите се нарязват на тънки ивички и се накисват в студена вода за 5 минути, след което се измиват, докато водата стане бистра.
- Прехвърлете ги в тенджера със студена вода с щипка сол и 1 чаена лъжичка оцет. Оставете да заври, след това намалете котлона и нека да къкри леко 10-12 минути, докато картофите се сварят, но не се разпадат.
- Отцедете ги внимателно, след това разпределете върху плоска тава на един слой и охладете, докато е необходимо. Може да се приготвят ден по-рано.
- За да направите соса "Тартар", нарежете киселите краставички, каперсите и шалота на ситно, след което ги смесете с магданоза, майонезата и щипка сол. Ще може да съхранявате соса в хладилника до 24 часа.
- Когато сте готови за пържене, пригответе панировката. Изсипете брашното и куркумата в купа с щипка сол, залейте с бирата или газираната вода и разбъркайте бързо, докато консистенцията стане като тази на боза. Не прекалявайте с разбиването. Дори да има няколко бучкици, няма проблем. Съхранявайте на хладно място.
- Изсипете олиото в дълбок, широк тиган като уок или загрейте фритюрник до 180 градуса. Ако използвате тиган или уок, уверете се, че е пълен с олио не повече от две трети от обема си.
- Загрейте олиото, докато започне да блести и внимателно сложете в него чипса с помощта на решетъчна лъжица. Пържете, като внимателно разбърквате от време на време, докато картофките станат златисти и хрупкави. Прехвърлете върху домакинска хартия, за да се отцедят.
- Поставете малко брашно в чиния, след това загрейте олиото, което сте използвали за приготвяне на чипса, до 185 градуса. Най-лесно е да проверите температурата с кухненски термометър.
- Работейки бързо, оваляйте рибата в брашно и след това в потопете в панировката. Оставите излишната панировка да се отцеди в купата, след което внимателно сложете рибата в мазнината.
- Запържете филетата за минута, докато панировката едва започне да се стяга, след това вземете лъжица и полейте филетата с допълнително панировка, за да напраите коричката още по-хрупкава.
- Запържете рибата за около 4 минути, като я обърнете веднъж, докато стане наситено златиста и хрупкава.
- Оставете върху кухненска хартия, за да се отцеди за минута, след което сервирайте с чипса, соса тартар и много сол и оцет.