Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Класически Fish&Chips

Насладете се на автентичен вкус

25’ Подготовка
30’ Време за готвене
2 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • Слънчогледово олио, за пържене
  • 2 дебели филета треска (около 150 г всяко)

За чипса:

  • 2 големи картофа
  • 1 чаена лъжичка оцет, плюс допълнително за сервиране

За панировката:

  • 75 г самонабухващо брашно, плюс допълнително за поръсване
  • 25 г царевично брашно
  • Малка щипка смляна куркума
  • 125 г студена лагер бира или газирана вода

За соса "Тартар":

  • 4 кисели краставички
  • 1 ч.л. каперси
  • 1 шалот
  • шепа листа магданоз, наситнени
  • 5 супени лъжици майонеза

Начин на приготвяне:

  1. Картофите се нарязват на тънки ивички и се накисват в студена вода за 5 минути, след което се измиват, докато водата стане бистра.
  2. Прехвърлете ги в тенджера със студена вода с щипка сол и 1 чаена лъжичка оцет. Оставете да заври, след това намалете котлона и нека да къкри леко 10-12 минути, докато картофите се сварят, но не се разпадат.
  3. Отцедете ги внимателно, след това разпределете върху плоска тава на един слой и охладете, докато е необходимо. Може да се приготвят ден по-рано.
  4. За да направите соса "Тартар", нарежете киселите краставички, каперсите и шалота на ситно, след което ги смесете с магданоза, майонезата и щипка сол. Ще може да съхранявате соса в хладилника до 24 часа.
  5. Когато сте готови за пържене, пригответе панировката. Изсипете брашното и куркумата в купа с щипка сол, залейте с бирата или газираната вода и разбъркайте бързо, докато консистенцията стане като тази на боза. Не прекалявайте с разбиването. Дори да има няколко бучкици, няма проблем. Съхранявайте на хладно място.
  6. Изсипете олиото в дълбок, широк тиган като уок или загрейте фритюрник до 180 градуса. Ако използвате тиган или уок, уверете се, че е пълен с олио не повече от две трети от обема си.
  7. Загрейте олиото, докато започне да блести и внимателно сложете в него чипса с помощта на решетъчна лъжица. Пържете, като внимателно разбърквате от време на време, докато картофките станат златисти и хрупкави. Прехвърлете върху домакинска хартия, за да се отцедят.
  8. Поставете малко брашно в чиния, след това загрейте олиото, което сте използвали за приготвяне на чипса, до 185 градуса. Най-лесно е да проверите температурата с кухненски термометър.
  9. Работейки бързо, оваляйте рибата в брашно и след това в потопете в панировката. Оставите излишната панировка да се отцеди в купата, след което внимателно сложете рибата в мазнината.
  10. Запържете филетата за минута, докато панировката едва започне да се стяга, след това вземете лъжица и полейте филетата с допълнително панировка, за да напраите коричката още по-хрупкава.
  11. Запържете рибата за около 4 минути, като я обърнете веднъж, докато стане наситено златиста и хрупкава.
  12. Оставете върху кухненска хартия, за да се отцеди за минута, след което сервирайте с чипса, соса тартар и много сол и оцет.

Дайте оценка:

Тагове: риба бира олио магданоз оцет картофи царевично брашно майонеза кисели краставички куркума каперси брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче