Необходими продукти:
- 150 г чери домати, разполовени
- 1 супена лъжица зехтин
- пармезан
- малка шепа черни маслини
- шепа рукола
За основата на пицата:
- 140 г бланширани бадеми (накиснати в подсолена вода поне 6-8 часа)
- 8 г хранителна мая
За блата:
- 300 г карфиол, наситнен под формата на ориз
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 ч.л. сух риган
- 1 ч.л. сух босилек
- 2 яйца, разбити
- 25 г кокосово брашно
- 12 г смляно ленено семе
- 1 ч.л. хранителна мая, по желание
Начин на приготвяне:
- За да приготвите сместа за основата на пицата, смесете съставките за нея с щипка сол и 60 мл вода в блендер и разбийте до гладкост. Добавете още малко вода, ако е необходимо.
- Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете чери доматите, зехтина и щипка сол върху тава за печене, разбъркайте ги добре и ги разпределете на равномерен слой. Печете 20-25 минути, докато доматите омекнат.
- През това време направете основата за пицата. Загрейте карфиола леко в тиган, като го разбърквате редовно, след това го сложете в тензух или памучна кърпа и изцедете водата възможно най-много. Оставете карфиола настрана за няколко минути, след което доизстискайте останалата течност по същия начин.
- Загрейте тиган на среден огън, добавете зехтина, билките и сварения карфиол и бъркайте 5 минути. Махнете котлона.
- Сложете в купа разбитите яйца с щипка сол. Добавете сварения ориз от карфиол, кокосовото брашно, смляното ленено семе и хранителната мая и разбъркайте, за да се смесят.
- Върху тава, покрита с хартия за печене, оформете основата за пицата в правоъгълна форма (около 18 х 20 см). Не я разстилайте твърде тънко, защото ще се разкъса.
- Печете 15-20 минути, докато основата от карфиол стане златиста и суха на допир.
- Извадете я от фурната, намажете с бадемовия крем за основата, поръсете с пармезана, запечените чери домати и черните маслини. Печете за 5-10 минути, докато ръбовете станат леко златисти, а гарнитурата стане гореща.
- Добавете рукола, прясно смлян черен пипер, струйка зехтин и сервирайте.