Продукти:
- 250г брашно
- 6 средно големи яйца
- 3 с.л. пудра захар
- 1 ч.л. екстракт от ванилия
- настъргана кора от 1 лимон
- 350-400 мл пълномаслено мляко
- 50г краве масло
- пудра захар за поръсване
- компот от сливи или малини за сервиране
Стъпки:
- Накиснете стафидите в рома за 15 минути.
- Междувременно пресейте брашното в купа и добавете щипка сол. Направете кладенче в средата и добавете жълтъците, захарта, ванилията и лимоновата кора. Разбъркайте, като постепенно добавяте млякото, докато се получи гладко тесто, по-гъсто от двойна сметана.
- Разбийте белтъците в отделна чиста купа, за да се образуват твърди връхчета, след което внимателно ги сложете в тестото с движение "осмица", като използвате голяма метална лъжица.
- Загрейте фурната до 200°C/180°C с вентилатор/газ 6.
- Разтопете маслото в голям, дълбок, устойчив на фурна тиган с незалепващо покритие (с диаметър около 30 см) на слаб огън.
- Изсипете тестото (то ще бъде много гъсто) и след няколко минути, когато видите, че започва да се стяга по ръба, разпръснете стафидите отгоре.
- След като долната част стане златистокафява и палачинката е готова наполовина (използвайте малък нож, за да я разрежете), я пъхнете във фурната за 5-7 минути, докато се зачерви отгоре.
- С помощта на нож и вилица я нарежете на малки, тънки парчета - не се притеснявайте, ако в центъра е все още малко мека.
- Вкарайте го отново във фурната за 4-6 минути.
- Поставете го в затоплена чиния и го поръсете с пудра захар. Сервирайте веднага с компот от сливи или малини.