Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Картофени хлебчета

С лесни съставки

25’ Подготовка
25’ Време за готвене
9 Порции
0 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 голям картоф или няколко малки, с приблизително тегло около 340 г
  • 3 с.л. обезсолено масло, разтопено
  • 3 ч.ч. брашно за хляб
  • 2 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 2 ч.л. и малко суха мая
  • 1 голямо яйце, разбито

За намазване:

  • 1 голямо яйце
  • 1 с.л. вода
  • 1 с.л. сусамено семе

Начин на приготвяне:

  1. Обелете картофите и ги нарежете на малки кубчета. Сложете ги в средно голяма тенджера и ги покрийте с вода.
  2. Варете картофите докато омекнат.
  3. Запазете 2/3 от горещата вода. Оставете я настрани.
  4. Отцедете картофите, след което ги намачкайте, но не използвайте пасатор, тъй като той ще им придаде консистенця, подобна на дъвка.
  5. Прибавете към тях маслото и разбъркайте добре. Трябва да се получи гладко пюре. Оставете го да изстине, след което го преместете в купа и към него прибавете брашното, захарта, солта, маята и яйцето.
  6. С помощта на планетарен или ръчен миксер с бъркалки за тесто размесете сместа до получаването на меко и лепкаво тесто.
  7. Сложете го в голяма намазнена купа, покрийте я и оставете тестото да втаса на топло място, докато удвои обема си за около час.
  8. Разрежете тестото на 9 равни части, от които след това трябва да оформите топки. Когато са готови, сложете ги в плоска тава, предварително застлана с хартия за печене. Между всяка питка трябва да има достатъчно разстояние, затова, ако не се събират в една, разпределете ги в две тави.
  9. Отново покрийте питките и ги оставете да втасат за 30 минути. През това време загрейте фурната на 190 градуса.
  10. В купичка разбийте яйцето с малко вода и когато питките са готови за печене, намажете ги с него. Поръсете с малко сусамово семе и сложете тавата във фурната.
  11. Печете до златистокафяво, за около 12-15 мин. Оставете питките да изстинат за 5 мин., след което ги преместете върху решетка, за да се доохладят.

Дайте оценка:

Тагове: сол картофи яйца бяла захар бяло брашно суха мая сусам вода

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче