Необходими продукти:
- 1 голям картоф или няколко малки, с приблизително тегло около 340 г
- 3 с.л. обезсолено масло, разтопено
- 3 ч.ч. брашно за хляб
- 2 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 2 ч.л. и малко суха мая
- 1 голямо яйце, разбито
За намазване:
- 1 голямо яйце
- 1 с.л. вода
- 1 с.л. сусамено семе
Начин на приготвяне:
- Обелете картофите и ги нарежете на малки кубчета. Сложете ги в средно голяма тенджера и ги покрийте с вода.
- Варете картофите докато омекнат.
- Запазете 2/3 от горещата вода. Оставете я настрани.
- Отцедете картофите, след което ги намачкайте, но не използвайте пасатор, тъй като той ще им придаде консистенця, подобна на дъвка.
- Прибавете към тях маслото и разбъркайте добре. Трябва да се получи гладко пюре. Оставете го да изстине, след което го преместете в купа и към него прибавете брашното, захарта, солта, маята и яйцето.
- С помощта на планетарен или ръчен миксер с бъркалки за тесто размесете сместа до получаването на меко и лепкаво тесто.
- Сложете го в голяма намазнена купа, покрийте я и оставете тестото да втаса на топло място, докато удвои обема си за около час.
- Разрежете тестото на 9 равни части, от които след това трябва да оформите топки. Когато са готови, сложете ги в плоска тава, предварително застлана с хартия за печене. Между всяка питка трябва да има достатъчно разстояние, затова, ако не се събират в една, разпределете ги в две тави.
- Отново покрийте питките и ги оставете да втасат за 30 минути. През това време загрейте фурната на 190 градуса.
- В купичка разбийте яйцето с малко вода и когато питките са готови за печене, намажете ги с него. Поръсете с малко сусамово семе и сложете тавата във фурната.
- Печете до златистокафяво, за около 12-15 мин. Оставете питките да изстинат за 5 мин., след което ги преместете върху решетка, за да се доохладят.