Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Канелони "Болонезе"

Ще си оближете пръстите

20’ Подготовка
70’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

За соса болонезе:

  • 250 г телешка кайма
  • 250 г свинска кайма
  • 1 глава лук, ситно нарязан
  • 2 скилидки чесън, накълцани
  • 400 г консервирани домати или доматено пюре
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. риган
  • 1 ч.л. босилек
  • ½ ч.л. захар
  • 100 мл червено вино
  • 2 с.л. зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус

За соса бешамел:

  • 500 мл прясно мляко
  • 40 г масло
  • 40 г брашно
  • Щипка индийско орехче
  • Сол на вкус

И още:

  • 12 броя канелони
  • 100 г настърган пармезан
  • 150 г моцарела
  • 1 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте зехтина в дълбок тиган на среден огън. Добавете ситно нарязания лук и го запържете за 2-3 минути, докато омекне.
  2. Прибавете чесъна и гответе още минута, след което добавете каймата. Запържете месото, като го раздробявате с дървена лъжица, докато стане златисто.
  3. Налейте виното и оставете да се редуцира за няколко минути.
  4. Прибавете консервираните домати, доматеното пюре, ригана, босилека, захарта, солта и черния пипер. Оставете соса да къкри на слаб огън около 30 минути, докато се сгъсти.
  5. В касерола разтопете маслото на среден огън. Добавете брашното и бъркайте енергично 1-2 минути, докато стане златисто.
  6. На тънка струя налейте млякото, като разбърквате постоянно, за да избегнете бучки. Гответе, докато сосът се сгъсти и започне леко да се отделя от стените на съда. Овкусете с индийско орехче и сол, след което свалете от котлона.
  7. С помощта на малка лъжица или пош напълнете канелоните със соса болонезе. Подредете ги в намаслена тава, като оставяте малко разстояние между тях.
  8. Залейте напълнените канелони с бешамеловия сос, като ги покриете равномерно. Поръсете с настъргана моцарела и пармезан за златиста и хрупкава коричка.
  9. Загрейте фурната на 180°C и печете около 30-35 минути, докато сиренето се разтопи и образува златиста коричка.
  10. Оставете канелоните да починат няколко минути преди сервиране. Поднесете ги топли, поръсени с малко свеж босилек или допълнително пармезан.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън черен пипер червено вино лук домати кайма риган бяла захар бяло брашно прясно мляко индийско орехче паста моцарела босилек пармезан

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче