Необходими продукти:
За соса болонезе:
- 250 г телешка кайма
- 250 г свинска кайма
- 1 глава лук, ситно нарязан
- 2 скилидки чесън, накълцани
- 400 г консервирани домати или доматено пюре
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 ч.л. риган
- 1 ч.л. босилек
- ½ ч.л. захар
- 100 мл червено вино
- 2 с.л. зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
За соса бешамел:
- 500 мл прясно мляко
- 40 г масло
- 40 г брашно
- Щипка индийско орехче
- Сол на вкус
И още:
- 12 броя канелони
- 100 г настърган пармезан
- 150 г моцарела
- 1 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
- Загрейте зехтина в дълбок тиган на среден огън. Добавете ситно нарязания лук и го запържете за 2-3 минути, докато омекне.
- Прибавете чесъна и гответе още минута, след което добавете каймата. Запържете месото, като го раздробявате с дървена лъжица, докато стане златисто.
- Налейте виното и оставете да се редуцира за няколко минути.
- Прибавете консервираните домати, доматеното пюре, ригана, босилека, захарта, солта и черния пипер. Оставете соса да къкри на слаб огън около 30 минути, докато се сгъсти.
- В касерола разтопете маслото на среден огън. Добавете брашното и бъркайте енергично 1-2 минути, докато стане златисто.
- На тънка струя налейте млякото, като разбърквате постоянно, за да избегнете бучки. Гответе, докато сосът се сгъсти и започне леко да се отделя от стените на съда. Овкусете с индийско орехче и сол, след което свалете от котлона.
- С помощта на малка лъжица или пош напълнете канелоните със соса болонезе. Подредете ги в намаслена тава, като оставяте малко разстояние между тях.
- Залейте напълнените канелони с бешамеловия сос, като ги покриете равномерно. Поръсете с настъргана моцарела и пармезан за златиста и хрупкава коричка.
- Загрейте фурната на 180°C и печете около 30-35 минути, докато сиренето се разтопи и образува златиста коричка.
- Оставете канелоните да починат няколко минути преди сервиране. Поднесете ги топли, поръсени с малко свеж босилек или допълнително пармезан.