Шоколадовите трюфели са хапка сладост, направена от много гъст шоколадов ганаш. Приготвянето им не изисква кой знае какви кулинарни умения, но за сметка на това вкусът им ще задоволи и най-големия любител на шоколада.
За целта ще са ви необходими пълномаслена сметана и масло, които трябва да загреете, след което да ги прибавите към определено количество шоколадови капки или качествен шоколад, разчупен на парченца. След като тази великолепна смес се охлади за няколко часа в хладилника, от нея се оформят малки топчета, с помощта на лъжица, за да са относително еднакви. За финал могат да се овалят в кокосови стърготини, както и в какао на прах, да бъдат потопени в разтопен шоколад, а защо не и да си останат в първоначалния им вид.
Ако искате да превърнете тези малки топчета в тяхната кето версия, трябва да направите една малка промяна - да замените шоколада с натурален. Резултатът ще ви донесе трюфели с ниско съдържание на въглехидрати.
Малките хапчици сладост също са идеални за подарък на любим човек, но нашите подозрения са, че голяма част от тях ще запазите за себе си.
Необходими продукти:
- ¾ ч.ч. пълномаслена сметана
- 3 с.л. неосолено масло
- ½ ч.л. екстракт от ванилия
- 1 ч.ч. капки от натурален шоколад
- Какао на прах за овалване
Начин на приготвяне:
- В малка тенджера загрейте сметаната и маслото на среден огън, докато то се разтопи и сместа заври.
- Прибавете ваниловия екстракт, разбъркайте и махнете съда от котлона.
- Сложете шоколадовите капки в купа, а след това ги залейте със сметановата смес. Оставете ги около 4 минути така, за да се разтопи шоколадът, след което вземете шпатула и ги смесете.
- Приберете шоколадовата смес в хладилника за 2 часа, като не покривате купата.
- През това време застелете плоска тава с хартия за печене. Когато сместа стегне, извадете я и от нея оформете топчета.
- Оваляйте ги след това в какаото на прах и са готови за хапване. Съхранявайте трюфелите в хладилник, прибрани в плътно затворена кутия. Ще са годни за консумация до 1 седмица.