250 гр. брашно /стайна температура/,
1 яйце /стайна температура/,
50 грама разтопено краве масло,
1 равна ч.л. сол,
150 гр. топло мляко,
7 гр. суха мая (Dr. Oetker),
1 жълтък за намазване,
1 равна ч.л. захар,
1 с.л. сусамено семе
Разтваряте сухата мая в 50 мл. топло мляко, захарта и 1 с.л. брашно. Оставяте на топло да набъбне. Пресявате брашното, омесвате всички продукти /без жълтъка и сусамовото семе/. Приготвяме чрез месене 3-4 мин. меко тесто /ако е необходимо прибавете още брашно – 1/3ч.ч./. Оставя се да втаса 40 мин. на топло. Да удвои обема си. След това втасалото тесто се разделя на 16 парчета. От всяко се правят равномерни дълги 25 см. фитили. Оформят се като гевречета /формата на снимката/ Намазват се с разбит жълтък и поръсват със сусамено семе. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се 18мин. на 170 градуса предварително загрята фурна /без включен вентилатор/.
250 гр. брашно /стайна температура/,
1 яйце /стайна температура/,
50 грама разтопено краве масло,
1 равна ч.л. сол,
150 гр. топло мляко,
7 гр. суха мая (Dr. Oetker),
1 жълтък за намазване,
1 равна ч.л. захар,
1 с.л. сусамено семе
Разтваряте сухата мая в 50 мл. топло мляко, захарта и 1 с.л. брашно. Оставяте на топло да набъбне. Пресявате брашното, омесвате всички продукти /без жълтъка и сусамовото семе/. Приготвяме чрез месене 3-4 мин. меко тесто /ако е необходимо прибавете още брашно – 1/3ч.ч./. Оставя се да втаса 40 мин. на топло. Да удвои обема си. След това втасалото тесто се разделя на 16 парчета. От всяко се правят равномерни дълги 25 см. фитили. Оформят се като гевречета /формата на снимката/ Намазват се с разбит жълтък и поръсват със сусамено семе. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се 18мин. на 170 градуса предварително загрята фурна /без включен вентилатор/.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност