500 гр. пресни гъби, 3-4 глави лук /може и малко пресен чесън/, 1 морков, 4 с.л. ориз, 1 връзка магданоз, по една супена лъжица пресен девесил, прясна мащерка, няколко листенца пресен джоджен, 4 с.л. олио, 2 с.л. оцет /или лимонов сок/, сол на вкус и смлян чер пипер.
Запържваме леко нарязаните лук и чесън в мазнината, като добавяме ситно нарязаните гъби и малко вода. Оставяме ги да се задушат няколко минути. След това наливаме 1.5 литра топла вода и настърганият на ситно ренде морков. Варим около 30 мин. на умерен огън. Прибавяме изчистения, измит и подсушен ориз. Продължаваме да варим на умерен огън. Когато оризът набъбне, добавяме ситно нарязаните подправки /може и 1/2 настърган на най-ситно ренде домат/. Варим още няколко минути и застройваме с разбито яйце, 1/2ч.ч. кисело мляко, 1с.л. брашно с връх и лимоновия сок. Оставяме тенджерата на изключен уред още минута – две да къкри.
Оригиналната застройка е с оцет и яйце.
500 гр. пресни гъби, 3-4 глави лук /може и малко пресен чесън/, 1 морков, 4 с.л. ориз, 1 връзка магданоз, по една супена лъжица пресен девесил, прясна мащерка, няколко листенца пресен джоджен, 4 с.л. олио, 2 с.л. оцет /или лимонов сок/, сол на вкус и смлян чер пипер.
Запържваме леко нарязаните лук и чесън в мазнината, като добавяме ситно нарязаните гъби и малко вода. Оставяме ги да се задушат няколко минути. След това наливаме 1.5 литра топла вода и настърганият на ситно ренде морков. Варим около 30 мин. на умерен огън. Прибавяме изчистения, измит и подсушен ориз. Продължаваме да варим на умерен огън. Когато оризът набъбне, добавяме ситно нарязаните подправки /може и 1/2 настърган на най-ситно ренде домат/. Варим още няколко минути и застройваме с разбито яйце, 1/2ч.ч. кисело мляко, 1с.л. брашно с връх и лимоновия сок. Оставяме тенджерата на изключен уред още минута – две да къкри.
Оригиналната застройка е с оцет и яйце.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност