Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Домашен сладолед

За сладките моменти с любимите хора у дома

От Ивайла Тодорова Ивайла Тодорова
15’ Подготовка
24’ Време за готвене
0 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 3 яйца
  • 100 г захар
  • 50 г ядки по избор (в случая шамфъстък, може карамелизиран фъстък, бадем и т.н.)
  • есенция ром
  • 50 г замразени плодове по избор (в случая - боровинки)

 

Снимка: Ивайла Тодорова

 

Начин на приготвяне:

  1. Белтъците се отделят от жълтъците в две различни купи. В трета купа се сипва сметаната.
  2. Към всяка от трите купи се разпределя равно количество от захарта.
  3. С миксер се разбъркват първо белтъците на сняг. После се разбива и сметаната, отново на сняг.
  4. Към жълтъците се добавят няколко капки есенция ром. Разбиват се с миксера до бял плътен крем.
  5. Жълтъците се сипват към вече разбитата сметана. Бърка се съвсем леко, най-добре с шпатула. После към същата смес се добавят и белтъците. Накрая се сипват плодовете и ядките.
  6. Ако искате синкав цвят, настискайте няколко боровинки, за да си пуснат сока.
  7. Всичко се разбърква с леки движения и се сипва в подходяща форма.
  8. Сладоледът се слага във фризер за 24 часа. После е готов за консумация.

Дайте оценка:

Тагове: олио боровинки портокал лимон яйца бяла захар ванилия бяло брашно прясно мляко шамфъстък есенция ром

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче