Необходими продукти:
За блата:
- 2 с.л. масло
- 1 ч.ч. (и малко)мас трохи от бисквити (не много сладки)
За крема:
- 1 ч.ч. почистено прясно манго
- 2 с.л. вода
- Няколко капки есенция от кокос (по желание)
- Около 900 г крема сирене на стайна температура
- 1 ч.ч. захар
- 5 големи яйца
- 1 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 150 градуса. Застелете кръгла тава с падащо дъно и диаметър 23 см с хартия за печене (както дъното, така и стените). Намазнете хартията с кокосово олио.
- В купа смесете бисквитените трохи, които лесно може да направите като сложите бисквити в блендер или чопър, заедно с разтопеното, но не горещо масло. Разбъркайте добре.
- Готовата бисквитена смес разпределете на дъното на тавата. Притиснете хубаво с помощта на дъното на чаша. Оставете в хладилника да стегне.
- Сложете мангото в чопър/блендер заедно с 2 с.л. вода и есенцията от кокоса (по желание). Блендирайте добре до получаването на пюре. Ако мангото не е много сладко, може да прибавите 2 ч.л. захар, за да го подсладите.
- Сложете крема сиренето в голяма купа. Прибавете захарта и разбийте с миксер на ниска степен, докато сместа стане гладка.
- Добавете яйцата едно по едно към крема сиренето, като бъркате непрекъснато с миксера на бавна степен. Сложете половината пюре от манго и изсипете брашното. Разбъркайте на ръка или с миксер на бавна степен.
- Изсипете сместа в тавата върху охладения блат и загладете.
- Разпределете с чаена лъжичка останалото пюре от манго върху крема, като всяка лъжичка от пюрето трябва да е на половин см разстояние от другата. С помощта на дървен шиш напrавете спираловидно движение от центъра към края на тавата през пюрето от манго. Така ще се получи красива фигура.
- Печете чийзкейка за около 1 час и 10 мин. Дори готов, при разклащане може да изглежда суров, но след като го извадите, ще стегне допълнително.
- Преди сервиране, оставете да се охлади напълно, за да го извадите лесно от тавата.