500 гр. брашно,
250 мл. топло прясно мляко,
15 гр. прясна мая,
2 яйца (1 жълтък за намазване)
100 гр. масло + 25 гр. за намазване на формичките,
100 гр. захар,
кората на 1/2 лимон,
1 ванилена захар,
1 к.л. сол
За плънката:
1 кутия локум,
100 гр. шипков мармалад,
100 гр. сладко от ягоди
За глазура:
1 с.л. лимонов сок,
2 с.л. пудра захар
Сложете маята с малко захар и мляко да шупне, останалата захар смесете с останалото мляко, пресейте брашното и добавете солта, смесете и направете кладенче в средата, там добавете шупналата мая, захарта с млякото, разбитите яйца. Започнете да месите тестото, като малко по малко добавяте маслото. Измесете много гладко и пухкаво тесто, меси се около 10 мин. Самото тесто ударих около 60 - 70 пъти о плота. Намажете тестото с олио и завийте с фолио, оставете да втаса за 1 час. Втасалото тесто разделете на 3 части, вземете едно парче тесто и го разточете на тънка кора. С помощта на чаша изрежете 18 кръгчета. Вземате 3 по 3 и ги поставяте 1 под друго, като леко ги застъпвате, слагате от плънката (локум , мармалад или сладко), режете на две части и завивате на ролце, така правите със всичкото тесто, излизат 18 бр. Подреждате по две рулца в намаслените формички, оставете да втаса 20 мин. печете до готовност на 180 гр. ( пекат се около 25 - 30 мин). Готовите бриоши намажете с глазурата от лимонов сок и пудра захар. Охладете върху метална решетка !
500 гр. брашно,
250 мл. топло прясно мляко,
15 гр. прясна мая,
2 яйца (1 жълтък за намазване)
100 гр. масло + 25 гр. за намазване на формичките,
100 гр. захар,
кората на 1/2 лимон,
1 ванилена захар,
1 к.л. сол
За плънката:
1 кутия локум,
100 гр. шипков мармалад,
100 гр. сладко от ягоди
За глазура:
1 с.л. лимонов сок,
2 с.л. пудра захар
Сложете маята с малко захар и мляко да шупне, останалата захар смесете с останалото мляко, пресейте брашното и добавете солта, смесете и направете кладенче в средата, там добавете шупналата мая, захарта с млякото, разбитите яйца. Започнете да месите тестото, като малко по малко добавяте маслото. Измесете много гладко и пухкаво тесто, меси се около 10 мин. Самото тесто ударих около 60 - 70 пъти о плота. Намажете тестото с олио и завийте с фолио, оставете да втаса за 1 час. Втасалото тесто разделете на 3 части, вземете едно парче тесто и го разточете на тънка кора. С помощта на чаша изрежете 18 кръгчета. Вземате 3 по 3 и ги поставяте 1 под друго, като леко ги застъпвате, слагате от плънката (локум , мармалад или сладко), режете на две части и завивате на ролце, така правите със всичкото тесто, излизат 18 бр. Подреждате по две рулца в намаслените формички, оставете да втаса 20 мин. печете до готовност на 180 гр. ( пекат се около 25 - 30 мин). Готовите бриоши намажете с глазурата от лимонов сок и пудра захар. Охладете върху метална решетка !
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност