Продукти за 24 см форма:
за блатовете: 1 ч.ч. захар -180 г 1/2 ч.ч. разтопен маргарин,
2 пакета ванилова захар,
4 яйца,
1 с.л. бакпулвер,
1.5 ч.ч. брашно - 180г,
150 мл прясно мляко с 1с.л. лимонов сок,
1/2 капсула есенция ром,
щипка сол,
ако се ползва безсолно масло,
за крема: 6 яйчни жълтъка,
30 г царевично нишесте (1/2 к.ч.),
180 г захар (1 ч.ч.),
300 мл прясно мляко,
50 г масло,
1 п. ванилена захар +
1 капсула есенция ванилия, (по възможност ванилова пръчка, но аз нямах), за шоколадовото покритие:
150 г шоколад,
150 мл течна неподсладена сметана,
0тделно: запечени едро счукани орехи, кокосови стърготини, фин плодов конфитюр или сироп от сладко (моето е ягодово)
Приготвяне на блата:
В купа се разбиват маслото, ванилената захар и захарта до пухкав крем.
Едно по едно се прибавят яйцата при непрекъснато разбиване.
На части се прибавят сухите съставки (брашно и бакпулвер) и млякото, като се завършва със сухи съставки.
Изсипва се в застлана с хартия, намазана с мазнина и посипана с брашно тавичка.
Пече се на 175 С за около 35 минути, до суха клечка в средата.
Изважда с еи се оставя да изстине напълно.
Разрязва се на два блата с голям назъбен нож.
На крема:
В тенджерка се разбиват леко жълтъците и се смесват с нишестето, захарта и ваниловата захар.
Прибавя се млякото и се разбърква много добре.
Слага се на не много силен огън и се бърка до сгъстяване, около 8-10 минути.
Отдръпва се от котлона и се добавя студеното масло и капсулата ванилия.
Разбърква се много добре до получаване на гладък крем.
Кремът се прехвърля в купа и се покрива с фолио, което го докосва плътно.
Оставя се да изстине напълно.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност